Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nemocný Džabrail se chce vrátit domů do Grozného, pomoci má sbírka

24. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Berkat]

Sbírku na pokrytí nákladů na cestu těžce nemocného chlapce a jeho maminky do Čečenska vyhlásilo sdružení Berkat. Třináctiletý Džabrail, uprchlík z Grozného, trpí těžkou formou rakoviny. Tradiční zvyklosti Čečenců velí, že člověk má být pohřben tam, kde se narodil: lidé v Berkatu se proto rozhodli pomoci a o pomoc žádají i veřejnost.

Uspajevi jsou čečenská rodina, která bydlí v integračním bytě v Kadani. V České republice jsou přes čtyři roky, přijeli sem jako jedna z válkou nejpostiženějších rodin z Grozného. Mají dva syny, třináctiletého a sedmnáctiletého – oba vyrůstali během války v rozbombardovaných domech, celá rodina velmi utrpěla psychicky i fyzicky. Před dvěma lety dostali azyl, po těžkém období v uprchlickém táboře jim svitla naděje na normální život v zemi, která je přijala a kde chtějí dál žít.

Nejmladší člen čečenské rodiny, třináctiletý Džabrail, měl zdravotní problémy již v uprchlickém táboře. Před rokem však postihla rodinu velká rána: lékaři zjistili, že trpí těžkou formou rakoviny. Jeho diagnóza je bohužel velmi nepříznivá – fibrosarkom axily. Po prodělaných operacích a chemoterapeutické léčbě je s metastázami na plicích v domácím ošetřování s tím, že nemoc dále pokračuje. Lékaři se k nemoci vyjádřili s tím, že se dál nedá již ve smyslu léčby nádoru nic dělat, a Džabrail, který je v péči oddělení dětské onkologie motolské nemocnice, bere již jen léky proti bolesti.

"Zázraky se dějí. V případě této nemoci je ale velmi těžké hledat naději na uzdravení, přestože si to všichni moc přejeme," uvádí sdružení Berkat. Okolo rodiny se vytvořil v posledních měsících okruh přátel se silnou spoluúčastí – i díky tomu se s rodiči dá otevřeně mluvit o tom, co může přijít a jak se připravit na nadcházející období.

Rodiče Džabraila se na Berkat obrátili s prosbou o pomoc při řešení složité situace, ve které se v souvislosti s těžkou nemocí chlapce ocitají. "Sám Džabrail v poslední době několikrát vyjádřil přání vidět svoje příbuzné. Vidíme, že rodinu tento problém hodně trápí a pokud jim pomůžeme řešit tuto pro ně zásadní věc, pomůžeme jim vyrovnat se situací, zklidnit se a uspořádat vše tak, aby se Džabrailovi co nejvíce pomohlo zvládnout asi nejtěžší situaci, jaká může třináctiletého kluka potkat," uvádí Berkat.

Po konzultacích s ošetřující lékařkou Džabraila, s odborem pro azylovou a migrační politiku na ministerstvu vnitra, s dětským hospicem Klíček v Malejovicích a s Poradnou pro uprchlíky v Ústí nad Labem se sdružení Berkat rozhodlo uspořádat přátelskou sbírku na shromáždění prostředků na cestu Džabraila a jeho maminky do Grozného.

Cesta vyjde přibližně na padesát tisíc korun, součástí nákladů však bude také zajištění léků a individuální zdravotní péče o Džabraila, na které je potřeba shromáždit minimálně osmdesát tisíc korun. Příspěvky do sbírky je možné posílat na číslo účtu 911676001/2400, konst. Symbol 558, var. symbol 11115 "SOS DŽABRAIL" e-banka, SWIFT: EBNKCZPP.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz