Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak se žije zvířatům po návratu ze záchranných stanic do přírody?

25. 10. 2007 - PRAHA [Český svaz ochránců přírody]

-Foto Libor Šejna-
-Foto Libor Šejna-

Audio obsah

Český svaz ochránců přírody na jaře započal s projektem sledování živočichů navrácených do přírody po léčbě a na tiskové konferenci předložil první výsledky. Projekt je skoro jedinečný v celé Evropě a nemůže se proto opírat na zkušenosti v druhých zemích.

Za loňský rok přijala Národní síť záchranných stanic 8 348 zvířat, z toho se vrátilo zpět do volné přírody 4 623 vyléčených zvířecích pacientů. Od počátku tohoto roku vypustil Český svaz ochránců přírody stovky zvířata. Téměř 50 jich bylo opatřeno vysílačkami, aby bylo možné sledovat, jak probíhá návrat do jejich přirozeného prostředí.

V Pátku vypouští i před zimou

V záchranné stanici v Pátku u Poděbrad letos sledovali více jak desítku zvířat. Vysílačky dostala jak zvířata zraněná, tak i odchovaná mláďata. Prvním vypuštěným zvířetem bylo káně lesní. To se střetlo s automobilem a utrpělo zlomeninu pažní kosti u levého křídla. I jeho návrat byl úspěšný.

Kalous ušatý byl dovezen do stanice jako vypadlé mládě koncem června, poštolku obecnou přijali v Pátku v červenci. Oba ptáci byli pozdní mláďata z druhých snůšek. Díky péči stanice dnes dostali možnost vrátit se do volné přírody. Jejich návrat budete moci s napětím sledovat na stránkách www.zvirevnouzi.cz.

Koho jste mohli sledovat?

Příběh sledovaných kání

Obě káňata se do stanice pro handicapované živočichy dostaly po té, co utrpěly zranění po střetu s automobilem. První z nich je v péči ochránců přírody již od 26. října loňského roku. Po srážce s autem měla zlomenou kost pažní. Zlomenina byla natolik komplikovaná, že veterinární lékař musel kosti fixovat pomocí hřebů.

Druhý dravec je ve stanici kratší dobu. Byl přijat 8. ledna rovněž po srážce s automobilem. Zvíře mělo otřes mozku a zlomené zápěstní kosti. Po důkladném léčení a následné přípravě na vypuštění byla obě káně vypuštěny na vhodném místě. Obě dostaly miniaturní vysílačky, které budou po dobu několika měsíců pracovníky stanice informovat o tom, kde se zrovna nacházejí. Tyto informace poslouží k získání lepších znalostí a informací o zvířatech vypouštěných po vyléčení zpět na svobodu. Takto získané poznatky pomůžou optimalizovat způsob rehabilitace poraněných dravců tak, aby měla co největší šanci uspět po vypuštění v přírodě. Dne 8. března byli ptáci vypuštěni a daří se jim dobře.

Příběh ježčic

Tři samičky ježka východního se do záchranné stanice v Pátku u Poděbrad dostaly v průběhu podzimu a zimy loňského roku. Dvě z nich, Ježurka a Bodlinka, se do stanice dostaly tak, jako většina ježků. Přinesli je lidé, jakožto nedostatečně vykrmená mláďata. Pokud totiž ježek nedosáhne před začátkem zimy dostatečné hmotnosti (nejčastěji se uvádí zhruba 600 gramů), nemusel by zimu přežít. Proto se stanice na podzim plní spoustou ježků, kteří se narodili později a nestačili se vykrmit na dostatečnou hmotnost.

Ježčí slečny tak v záchranné stanici strávili letošní zimu. Na začátku pobytu je pracovníci stanic odblešili a zbavili dalších parazitů. Obě ježčice se také musely léčit, protože měly plíce napadené hlísticemi. Veškeré procedury proběhly bez komplikací a tak se obě ježčice mohly spokojeně věnovat odpočinku a jídlu a postupně se vykrmit na normální váhu. V pátek 13. dubna byly vypuštěny na svobodu.

Ježčice Bodlinka měla osud daleko pohnutější. Do stanice se dostala až v zimě a to za daleko dramatičtějších okolností. Ježčice už byla uložená k zimnímu spánku. Naneštěstí její pach zachytil volně pobíhající pes a probudil se v něm instinkt lovce. Nebohou ježčici vyhrabal a donesl svému pánečkovi. Ten naštěstí na nic nečekal a poraněnou ježčici donesl do záchranné stanice. Dnes už se jí naštěstí rána úplně zahojila a mohla tak být také vypuštěna na svobodu. Dne 13. dubna se ježčice vydaly na svobodu a daří se jim dobře.

Kosí mláďata

Čtyři kosí mláďata se dostala do záchranné stanice ve Vlašimi na začátku května. Na rozdíl od mnoha jiných kosích mláďat, která lidé často nosí do záchranných stanic zbytečně, tito čtyři malí kosáci pomoc člověka opravdu potřebovalo. Kosáčata bydlela ve hnízdě na zahradě rodinného domku na okraji města, kde se vždy prohánělo mnoho koček. Rodiče proto museli velmi často využít všechny své schopnosti, aby předstíráním, že nemohou létat odlákali kočičího predátora, který se ocitl příliš blízko hnízda. Bohužel se jim nakonec přílišný počet koček v okolí zahrady stal osudným, jejich pozornost zřejmě polevila a oba rodiče našli svůj konec v kočičích drápech.

Ptáčata byla v tu dobu naštěstí už docela velká a téměř zcela opeřená, takže už po týdnu intenzivní péče v záchranné stanici začala samostatně přijímat potravu a mohla být přesunuta do prostorné venkovní voliéry. Tam se naučila létat a přijímat živou potravu. Po dvou týdnech strávených ve venkovní voliéře byla už zcela samostatná a tak mohla být vypuštěna zpět do přírody. Dvě z mláďat obdržela vysílačku a tak můžeme sledovat jejich další osudy. Dne 23. května se kosáci rezlétli do světa a daří se jim dobře.

Příběh sledovaných soviček

Kalouse ušatého přijali do stanice v Makově 4. května 2007 jako nedospělé mládě nalezené na zemi v parku ve Strakonicích. Opuštěné mládě lidé nahlásili na Městskou policii ve Strakonicích a poté byl převezen do stanice. Mládě puštíka obecného bylo nalezeno na lesním hřbitově v Písku. Několik dní bylo v domácí péči a 30. dubna 2007 byl puštík převezen do stanice.

Obě sovičky byly pečlivě připravovány na vypuštění do volné přírody. Cvičily se v létání ve speciální rozlétávací voliéře a učily se chytat živou potravu. Před vypuštěním byly oběma sovičkám připevněny vysílačky a pohyb obou je sledován pomocí telemetrie. 7.srpna se ke sledovaným makovským sovičkám přidává vysílačkou vybavená poštolka, která byla vypuštěna spolu s ostatními poštolkami připravenými na život ve volné přírodě. Dne 14. září byl u silnice nalezen autem sražený puštík, zbylým dvěma ptákům se daří dobře.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz