Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

KomiksFEST! představí zajímavé projekty a udělí ceny

23. 10. 2007 - PRAHA [Econnect]

Komiks unlimited! Tak zní motto 2. ročníku komiksFESTu, který proběhne od 27. října do 3. listopadu v divadle Archa, holešovické La Fabrice, kině Světozor, pražských galeriiích a na mnoha dalších místech v Praze. Program přinese výstavy, filmové projekce, divadelní představení, workshopy, besedy a poprvé i slavnostní udílení cen, za nejlepší počiny v oblasti českého i slovenského komiksu.

KomiksFEST!, který organizuje občanské sdružení Seqence společně s Labyrint revue, představuje největší soustředění komiksových tvůrců a projektů u nás a přes svou krátkou tradici je koncepce festivalu unikátní i ve srovnání se středoevropským měřítkem. Kromě toho, že soustředí aktuální domácí projekty, snaží se důsledným výběrem představovat i relevantní projekty ze zahraničí, a do svého programu zahrnuje i sousední disciplíny.

Festival otevře 27. října celodenní program v holešovické La Fabrice a slavnostní zakončení proběhne 3. listopadu v Divadle Archa, kde bude zahájena výstava renomovaného výtvarníka a představitele francouzského intelektuálního komiksu Davida B. Během závěrečného večera budou oceněny dosavadní projekty komiksovou cenou Muriel.

„Ceny Muriel budou rozdělovány v mnoha kategoriích jako nejlepší kresba, nejlepší strip, nejlepší propagační počin nebo nejlepší překlad či lettering. Dojde i na síň slávy. Porotce jsme vybírali velmi pečlivě a ustanovili jsme nakonec jak odbornou porotu, složenou z osobností, kterým je komiks takříkajíc denním chlebem, tak porotu hlavní, v níž zasednou profesionálové a mediálně známé osobnosti z mnoha oborů, jichž se komiks týká - Tomáš Baldýnský, Edgar Dutka, Pavel Mandys...,“ vysvětluje systém udílení cen Tomáš Hibi Matějíček z občanského sdružení Seqence.

V rámci celotýdenního festivalového programu se představí nejen "komiksové" filmy (v kině Světozor a na dalších místech), ale i pásma animací (Gene Deitch, The best of Anifest 2007, Pavel Koutský), divadelní představení inspirovaná komiksem (Roger Krowiak, Vlas a Brada, Hana a Hana, Monstrkabaret Freda Brunolda, Alois Nebel), soutěž o nejlepší komiksové tričko a designérská Komiks Fashion Show.

Kromě toho budou během celého týdne probíhat křty nových publikací i vernisáže komiksových a výtvarných výstav. Celodenní program ve Francouzském institutu uvede belgickou komiksovou legendu - odvážného reportéra Tintina z pera Georgese Rémiho - ve všech jeho podobách: výstavou původních alb, filmovými projekcemi i křtem čerstvého překladu knihy Tintin a žezlo krále Otakara. Další výstavy představí například tvorbu Mawila, polských autorek, Lucie Lomové, aktuální projekty Jiřího Gruse, Karla Jerieho nebo Galerie Na zdi/Artwall na nábřeží kpt. Jaroše uvede obousměrný velkoformátový komiks Malichernost aneb Pocta Ondřeji Sekorovi. Součástí programu budou i workshopy (Cornette & Karo z Bruselu a Hurá.cz z Prahy) a kulatý stůl s ředitelem bruselského Belgického centra komiksu Jeanem Auquierem.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz