Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

1. ročník festivalu NášUP nabízí v Olomouci přehlídku aktivit studentských spolků

23. 10. 2007 - OLOMOUC [Econnect]

Svůj vlastní festival se rozhodli uspořádat studenti olomoucké univerzity. Dali mu název NášUP a festival se uskuteční v pěti dnech tohoto týdne - od pondělí 22. do pátku 26. října. Organizátory celé akce jsou místní studenti a festival především klade důraz na nekomerční zaměření.

Festival NášUp aneb i studenti mají své dny

Podobný festival Olomouci doposud scházel a to přesto, že je sídlem univerzity a mladých lidí z řad studentů je tu tedy hodně. Festival má nekomerční pojetí i netradiční program. Nabídne nejrůznější druhy kultury, sportu, ale také workshopy.

Konkrétní programovou náplň vytvoří koncerty, divadelní představení, promítání filmů nebo sportovní turnaje. Účastníci se ale také dozvědí, jak se dělá studentský časopis, poznají práci univerzitního vydavatelství, zájemci též mohou s průvodcem navštívit prostory ústřední knihovny ve Zbrojnici. Program dále doplní přednášky a semináře na zajímavá aktuální témata.

„Studentské spolky většinou nedisponují žádnými finančními prostředky. Nejinak je tomu i v Olomouci. Vůbec jsme také nevěděli – až do letošního dubna, že při Univerzitě Palackého v Olomouci působí tolik zájmových organizací a spolků. Dohromady jich je dvacet. Proto jsme se rozhodli je všechny zastřešit jednou organizací (Unií studentů UP). Činnost spolků je velmi pestrá, prakticky každý z nich se zaměřuje na jinou oblast. Během prázdnin jsem potom přišel s nápadem uspořádat festival všech studentských aktivit a tím prezentovat jednotlivé spolky. Zároveň studentům a pedagogům nabídnout nevšední zážitek,“ říká student Miroslav Diro, koordinátor festivalu a šéfredaktor portálu www.studentskemestecko.cz.

Akce podobného rozsahu a charakteru se na olomoucké univerzitě dosud nikdy nekonala. Je pravděpodobné, že letošním prvním ročníkem Festivalu NášUP tak vzniká nová tradice velkého studentského festivalu v Olomouci.

Svou činnost představí dvacet studentských spolků a organizací

O rozsahu festivalu a jeho žánrovém pojetí svědčí i následující údaje – do akce je celkem zapojeno 20 studentských organizací a projektů, na programu pětidenní akce se podílí také tři muzea, tři divadla, čtyři pracoviště univerzity, deset klubů, ale i pět knihkupectví. Celý festival proběhne pod vedením studentů jednotlivých fakult, akci zaštítil rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák. Během pěti festivalových dnů dále mohou studenti zdarma navštívit olomoucká muzea, za zvýhodněné vstupné se dostanou na představení Moravského divadla Olomouc, mohou však také výhodně nakoupit v některých knihkupectvích nebo sportovních prodejnách.

Program festivalu vznikal zhruba jeden měsíc. Zástupci jednotlivých spolků především řešili, co konkrétně mohou nabídnout a ukázat, součástí příprav festivalu bylo i hledání sponzorů – díky tomu mohly přibýt i ceny např. do sportovních soutěží. V jeho programu je možno najít mimo jiné i turnaj ve stolním fotbalu nebo v biliáru, závody ve výběhu deseti pater budovy koleje B. Václava, prohlídky Muzea umění nebo Arcidiecézního muzea, výtvarný workshop či koncert Pavla Lohonky Žalmana. To je samozřejmě jen zlomek akcí, které festival nabídne.

Organizátoři mají již nyní plány do budoucna a to velmi odvážné, festival v Olomouci bude s velkou pravděpodobností i příští rok a uvažuje se i o jeho rozšíření do jiných měst.

„Rádi bychom uspořádali další ročník i v příštím roce. Díky němu třeba nově nastupující studenti lépe a rychleji poznají nejen prostředí univerzity, ale i město samotné. Dokonce uvažujeme i o tom, že myšlenku studentského festivalu přeneseme i na další vysoké školy. Spojily by se tak síly stovky studentských organizací v celé ČR a festival by se stal jakýmsi prvním happeningem studentských dovedností,“ dodává na závěr koordinátor festivalu Miroslav Diro.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Internetové tipy v kulturní oblasti:

Informační a vzdělávací centrum pro kulturu
KULTURA v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
NCSU - Nadace a centrum pro současné umění
Místní kultura - Měsíčník pro kulturní život v místech a regionech
UNESCO - Informační centrum UNESCO v ČR
Divadelní ústav - divadelní informační centrum
ČKA - Česká komora architektů

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz