Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International žádá senátory, aby v Číně hovořili o lidských právech

19. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Členové senátního výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se ve dnech 20. - 30. října zúčastní cesty do Čínské lidové republiky. Amnesty International je proto požádala, aby při jednání s čínskými představiteli hovořili také o porušování lidských práv v této zemi.

Senátoři se mají setkat se zástupci Ministerstva kultury ČLR a navštívit olympijská sportoviště. Amnesty International senátorům poskytla dopisy, které vyjadřují znepokojení nad cenzurou médií a pronásledováním novinářů. Zástupci organizace zákonodárce požádali, aby je během své návštěvy předali zástupcům Ministerstva kultury a Pekingského organizačního výboru olympijských her.

"Vzhledem k programu setkání by senátoři měli vyjádřit znepokojení nad zprávami o nesvobodě v práci čínských umělců a novinářů, kteří uplatňují své právo na svobodu vyjadřování v tištěných textech nebo na internetu," říká kampaňový koordinátor české pobočky Amnesty International Filip Karel.

Už dříve obránci lidských práv upozornili, že v Číně vláda uplatňuje dvojí standardy pro zahraniční a domácí novináře – a to přes to, že čínské úřady přislíbily zajistit během nadcházející olympiády naprostou svobodu médií.

Za příliš mnoho "přehmatů" noviny skončí

"V lednu 2007 umožnila čínská vláda zahraničním novinářům pracovat bez povolení lokálních úřadů, které bylo nutné dříve. Informace zahraničních žurnalistů jsou ale od září 2006 zcela nedostupné domácímu publiku," uvádí Amnesty International a dodává, že šíření všech zpráv ze zahraničí je kontrolováno státní tiskovou agenturou, která má zajistit, aby zpravodajství "nepodkopávalo sociální stabilitu Číny."

Domácí novináři nemohou informovat o "citlivých" historických tématech a musejí se vyhýbat dvaceti přesně vymezeným oblastem, mezi nimi například korupci v soudnictví nebo kampaním na podporu lidských práv.

V posledních měsících se zostřila i kontrola internetu a tištěných médií. Ta jsou například regulována zvláštním "bodovým systémem": každému titulu bylo přiděleno 12 bodů, které mu mají být odebírány za různé "přehmaty". Konkrétní mechanismy odebírání bodů jsou zcela nejasné, ale vydávání listu, který o své body přijde, bude úřady ukončeno.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz