Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes a o víkendu můžete oslavit a ochutnat Den vegetariánství

1. 10. 2004 - PRAHA [Econnect]

Vždy 1.října si lidé na celém světě připomínají od roku 1977 výhody bezmasé stravy - Den vegetariánství. Den na to - 2. října pak mají svůj svátek hospodářská zvířata. Den vegetariánství vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost, od roku 1978 jej podporuje Mezinárodní vegetariánská unie. V ČR připravují na dnešek i sobotu a neděli u příležitosti těchto svátků oslavy a akce 2 organizace. Svoboda zvířat nabídne dnes ve třech českých městech - Brně, Plzni a Českých Budějovicích a zítra v Praze - ochutnávky vegetariánských pokrmů a také informační materiály a rady. V Praze proběhne celý benefiční festival pro Svobodu zvířat. Česká společnost pro výživu a vegetariánství připravuje na zítra Vegetariánský den v Praze.

Svoboda zvířat: ochutnávky a výstavy v ulicích, benefiční festival

Svoboda zvířat slaví Den vegetariánství od roku 1998. Stejně jako v minulých letech i letos nabídne přímo v ulicích 4 měst ochutnávku vegetariánských pokrmů. Chce tak nabídnout vegetariánská jídla i lidem, kteří si jinak cestu do prodejen zdravé výživy nenajdou, a také ukázat tuto stravu jako rozmanitou, plnohodnotnou a v neposlední řadě chutnou. Svoboda zvířat jde navíc ještě dále - nabízí jídlo prosté všech živočišných produktů tedy stravu veganskou. Kromě jídla nabídne Svoboda zvířat také informační materiály, recepty, knihy a rady týkající se vegetariánství.

Plzeňská ochutnávka proběhne od 15 do 17 hodin před Státní vědeckou knihovnou (Smetanovy sady). V Brně najdete ochutnávku spolu s výstavou o hospodářských zvířatech, právech zvířat nebo historii Dne vegetariánství od 13:00 na Moravském náměstí u památníku. V Českých Budějovicích bude nabídka jídel, výstava např. také o cirkusech a informační materiály, knihy či videokazety připravena na konci Lanové třídy směrem k náměstí od 13 do 17 hodin. V Praze oslavy proběhnou až o víkendu - v rámci benefičního festivalu pro Svobodu zvířat. Najdete jej v Rock Café na Národní třídě vždy od 18 hodin a součástí bude vedle ochutnávky i hudební produkce či promítání dokumentů.

"Za šest let trvání ochutnávek jsme oslovili více než 3000 lidí. Dle přímých reakcí návštěvníků se jednalo v drtivé většině o osoby nemající prozatím žádnou či jen velmi malou zkušenost s vegetariánskou stravou," říká Tomáš Popp ze Svobody zvířat v Plzni a doplňuje: "Mnoho lidí se na místě dotazuje na možnosti nákupu nabízených produktů. Pro ně připravujeme leták shrnující prodejny, ve kterých lze tyto výrobky v jednotlivých městech zakoupit."

Vegetariánský den v Praze

Česká společnost pro výživu a vegetariánství zve všechny vegetariány, vegany a zájemce o tyto způsoby stravování na Vegetariánský den v sobotu 2.října. Bude to oslava Mezinárodního dne vegetariánů i Mezinárodního dne hospodářských zvířat (1. a 2. října). Cílem je informovat veřejnost o vegetariánství a zdravé výživě. Vegetariánský den najdete od 13:00 do 18:00 hodin ve velkém sále Ústavu zemědělských a potravinářských informací, Slezská 2, Praha 2.

Dozvíte se například zajímavosti z historie českého vegetariánství, můžete také vyslechnou přednášky o zdravotních otázkách vegetariánství a veganství z úst lékaře. Promítnuty budou nové filmy a dokumenty o vegetariánství a ochraně zvířat. Na akci budou mít infostánky také organizace na ochranu zvířat a výrobci vegetariánských potravin. Akce a zábavu zde najsou také děti.

Vegetariánský den přinese i vyhlášení Vegetariána roku 2004 a Vegetariánské knihy roku 2004. Speciálními hosty budou Jan Müller, mistr světa v thajském boxu, Petr Vachler za kampaň Zvíře v tísni a režisér Viliam Poltikovič. Na závěr vystoupí písničkář Jana Buriana.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 2. 2009
8. 2. 2009

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz