Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival MOFFOM nabízí hudební filmy i živou hudbu

16. 10. 2007 - PRAHA [Econnect/MOFFOM]

-Foto: Björn Steinz, Natalia Vasquez, 2006-
-Foto: Björn Steinz, Natalia Vasquez, 2006-
Ve čtvrtek 18. října začíná v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald čtvrtý ročník mezinárodního festivalu hudebních filmů Music on Film – Film on Music (MOFFOM). Rozběhne se tak maratón projekcí více než 60 hudebních dokumentů a filmů, koncertů, projekcí němých filmů s živým hudebním doprovodem, videoklipů, diskusí se zahraničními režiséry a dalšího bohatého doprovodného programu.

Hned první den nabídne několik unikátních filmů, například: Red Elvis o zpěvákovi Dean Reedovi, The Pied Piper of Hutzovina o Eugene Hutzovi, frontmanovi gypsy punkové kapely Gogol Bordello, Orquesta Típica o tangu v Argentině, Samba! o přípravě na proslulý karneval v Riu a řadu dalších. V 11 hodin se také otevře festivalové centrum v kavárně kina Lucerna, kde budou moci zájemci získat akreditace na celý festival, katalogy a především další informace o programové nabídce. Festivalové centrum bude fungovat vždy od 11 do 20 hodin každý den do neděle 21. října. Slavnostní zahájení večer v kině Lucerna bude moderovat herec, hudebník a režisér Jan Budař, festival při něm vzdá poctu Haně Hegerové.

Od Kurta Cobaina k Chetu Bakerovi, od punku k hiphopu

Spektrum filmů, které festival během pěti dnů uvede, je velmi široké: od unikátních snímků o takových osobnostech jako Joe Strummer z The Clash, Kurt Cobain, George Clinton, Chet Baker, o kapelách Dixie Chicks, System of a Down, Blondie až po filmy o punku, metalu či hip hopu.

Velkou pozornost přitáhne určitě již druhý den festivalu projekce klasického sovětského němého filmu Maja babuška, který diváci uvidí v pátek 19. října od 20 hodin v kině Lucerna s živým hudebním doprovodem v podání avantgardního jazzové hudebnice Beth Custer a jejího souboru. Film Maja babuška je součástí letošního hlavního programového zaměření, kterým se stala hudba a kultura Ruska. MOFFOM uvede ruské dokumenty o Dmitriji Šostakovičovi, Mstislavu Rostropovičovi či film o Lvu Těreminovi, vynálezci unikátního hudebního nástroje, který mimo jiné posloužil Petrovi Zelenkovi jako inspirace pro hru v Dejvickém divadle. K raritám bude patřit výběr ruských hudebních videoklipů či party DJe Jurije Gurziho, Russendisko Soundsystem (Berlín).

V rámci festivalu proběhne ve spolupráci s Bontonfilmem distribuční premiéra dlouho očekávaného irského filmu Once s irským zpěvákem a kytaristou Glenem Hansardem a českou zpěvačkou a pianistkou Markétou Irglovou v hlavních rolích. Tento snímek, kde je významnou složkou hudba obou muzikantů, se stal v USA hitem a získal Cenu diváků na festivalu Sundance 2007. 25. října pak film přichází do českých kin. Po premiéře filmu bude následovat koncert obou hlavních představitelů v kině Lucerna, který je v tuto chvíli již vyprodaný.

Živé hudební lahůdky - Fred Frith, soudobá vážná hudba nebo Varhan Orchestrovič Bauer

Dalším koncertem, uváděným ve spolupráci festivalů MOFFOM, Stimul a Divadla Archa, je vystoupení kytaristy a autora mnoha filmových soundtracků Freda Frithe a jeho hostů v neděli 21. října v Divadle Archa. Během festivalu budou promítnuty filmy s jeho hudbou - Step Across the Border, Rivers and Tides či Surface and Time.

I závěrečný program v pondělí 22. října v kině Světozor je ve znamení spojení živé hudby a filmových projekcí: Komorní orchestr Berg v rámci své koncertní série „BergArt’07“ oslovil české skladatele Jana Duška a Zbyňka Matějů, kteří vytvořili novou hudbu k legendárním filmům Mechanický balet a Andaluský pes. Tyto nové skladby zazní v podání Komorního orchestru Berg ve světové premiéře spolu s hudbou skladatele Arthura Honeggera z filmu Mermoz pojednávající o hrdinském francouzském letci Jeanu Mermozovi.

V rámci doprovodného programu připravil skladatel Varhan Orchestrovič Bauer workshop filmové hudby spojený s koncertem v pasáži Lucerna. Kavárna kina Lucerna se také stane dějištěm DJ party (např. i režisér Don Letts) a v sobotu i několika koncertů (např. selFbrush, Stan the man atd.) Během festivalu bude v prostorách kina Světozor probíhat výstava plakátů ke klasickým hudebním filmům z 60. – 80. let 20. století.

Poprvé v historii je festival soutěžní, kdy o vítězi rozhodnou diváci svým hlasováním. Vstupenky budou v prodeji na pokladnách jednotlivých kin. Cena vstupenky na normální projekci je 75,- Kč, vstupné na koncerty a projekce s živou hudbou jsou vyšší. V akreditačním centru budou k dostání třídenní a pětidenní pasy. Festival nabízí řadu dalších slev – pro studenty a návštěvníky festivalu Stimul.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz