Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Karneval rozmanitosti upozorňuje na různé formy diskriminace

16. 10. 2007 - PRAHA [Econnect]

-Foto Karneval rozmanitosti: "Děti islámu"-
-Foto Karneval rozmanitosti: "Děti islámu"-
Rok 2007 byl Evropskou komisí vyhlášen jako Evropský rok rovných příležitostí pro všechny (ERRP) a zaměřuje se na odstranění všech forem diskriminace. Příspěvkem neziskové organizace Člověk v tísni se stal projekt Rovnost je Cool. Jeho smyslem je upozornit na viditelné i „neviditelné“ formy diskriminace v České republice i ve světě prostřednictvím dokumentárních filmů a sociálních spotů, diskusí a dalších tematicky zaměřených doprovodných akcí.

Jeho podzimní část nese název Karneval rozmanitosti a proběhne ve třinácti městech České republiky: Brně (17. 10. – 17. 11.), Českých Budějovicích (listopad – termín bude upřesněn), Hradci Králové (1. – 4. 11.), Liberci (3. – 5. 10. a 16. 10.), Olomouci (12. – 14. 11.), Opavě (1. – 7. 11.), Ostravě (29. 10. – 2. 11.), Pardubicích (29. 10. – 2. 11.), Plzni (11. – 13. 10.), Praze (8. – 11. 11.), Táboře (18. – 20. 10. a 22. – 23. 10.), Ústí nad Labem (8. – 11. 10.) a ve Vsetíně (6. – 9. 11.). Projekce budou kromě vybraných kin probíhat také v nízkoprahových centrech a v domech dětí a mládeže. V Praze se Karneval rozmanitosti uskuteční ve spolupráci s Multikulturním centrem Praha v Paláci Lucerna.

Kolekce vybraných sedmnácti filmů se dotýká šesti oblastí diskriminace, ke kterým se vztahuje ERRP. Jedná se o diskriminaci na základě genderu (sociálního pohlaví), sexuální orientace, etnicity a původu, věku, zdravotního postižení a náboženství. Na jejich výběru se podílelo programové oddělení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Promítány budou tyto dokumenty:

Potížistky (Věra Chytilová, ČR, 2006), Každé správné manželství začíná slzami (Simon Chambers, VB, 2006), To všechno z lásky (Tomáš Kudrna, ČR, 2004) –gender; Paper Dolls (Tomer Heymann, Izrael, Švýcarsko, 2005), Dvě matky a otec (Miranda Wills, Austrálie, 2006), Netolerance – Ivan (Marko Popović, Srbsko a Černá Hora, 2002) – sexuální orientace; Hugo a Róza (Bengt Jägerskog, Švédsko, 2002), Teď jsem volná (Gadi Kviatek, Izrael, 2006) – věk; Risto a Minna (Mikko Keinonen, Finsko, 2006), Jak motýl (Ewa Pieta, Polsko, 2004), Sářin svět (Ingela Lekfalk, Švédsko, 2006) – tělesně a mentálně postižení; Černobílá škola v Little Rock (Brent a Craig Renaudovi, USA, 2007), Soňa a její rodina (Daniela Rusnoková, Slovensko, 2006), Big Mike (Hakan Berthas, Hanna Heilborn, Švédsko, 2004) – rasa a původ; Děti islámu (Bo Harringer, Švédsko, 2006), Ďáblovo hřiště (Lucy Walker, USA, 2001), Most přes Wadi (Barak a Tomer Heymannovi, Izrael, 2006) – náboženství.

Součástí projekcí budou také sociální spoty, dotýkající se uvedených šesti tematických oblastí. Pocházejí z řady zemí světa: Mexika, Brazílie, Srí Lanky, Belgie, Velké Británie, Austrálie, USA a dalších. Promítání dokumentárních filmů a sociálních spotů doplní debaty se zástupci diskriminovaných skupin a s pracovnicemi a pracovníky nevládních neziskových organizací, které se dané oblasti věnují. Účastí na kulturních vystoupeních a doprovodných akcích se navíc představí zástupci a zástupkyně nejrůznějších „menšinových“ skupin.

Karneval rozmanitosti se bude věnovat třem oblastem genderové diskriminace – domácímu násilí (na příkladu České republiky): To všechno z lásky, nízkému zastoupení žen v politice (na příkladu České republiky): Potížistky a genderové determinace napříč kulturami (na příkladu muslimských žen z Bangladéše, žijících ve Velké Británii): Každé správné manželství začíná slzami.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz