Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Publikace Dobrodružství s kulturou se zabývá transkulturním učením

16. 10. 2007 -, Econnect

Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem vydalo za podpory České národní agentury Mládež a Česko-německého fondu budoucnosti publikaci nazvanou Dobrodružství s kulturou. Jejím tématem je transkulturní učení v česko-německé práci s mládeží a úkolem především smazat dosavadní rozdíly mezi teorií a praxí v tomto oboru.

Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem se sídlem v Plzni a v Regensburgu zahájila svoji činnost před deseti lety. Jejich hlavním posláním je podpora česko-německých aktivit mladých lidí, jež se pohybuje od poradenství a zprostředkování kontaktů přes financování až po organizaci seminářů a vzdělávacích kurzů.

Postupem času se začala objevovat další témata vzešlá z konkrétních zkušeností realizovaných projektů. Takto také vzniká v roce 2004 spolupráce s německými lektory Danou Moree a Karlem-Heinzem Bittlem, která se orientuje na oblast transkulturního učení. Společně realizovali řadu seminářů a kurzů, mimo jiné především několik běhů ročního vzdělávací kurzu Lektor pro interkulturní setkávání.

„Právě na kurzech se začalo ukazovat, že v současné době neexistuje publikace zabývající se interkulturní tématikou v rámci česko-německé spolupráce mladých lidí. Přitom bylo zřejmé, že pedagogická praxe by ocenila knihu, která nejen předkládá teoretické koncepty, ale hlavně naznačuje jejich aplikaci v praxi. Právě na základě těchto vysledovaných potřeb vznikla dialogicky psaná kniha, která se snaží postihnout praxi i její reflexi,“ říká Petra Hlavničková – koordinátorka programu, v němž kniha vznikla.

Kniha je sestavena ze tří tematických celků. V první části je dnešní česko-německá práce s mládeží zasazována do širšího rámce česko-německých vztahů, a dále pak do širšího rámce teorie kultury. Dále se kniha v několika kapitolách zabývá samotným pojmem kultura. Poslední část knihy je věnována ukázkám konkrétních metod – jsou mezi nimi takové, které lze velmi dobře využít při práci s mládeží a při vlastní pedagogické praxi.

„V tuto chvíli mohu již popsat reakce lidí, kteří již dostali naši knihu do rukou. Jsou většinou velmi vděční za propojení teorie a praxe a vítají, že se něco takového objevilo. Metody zasazené do kontextu a praktičnost knihy jsou většinou to, co vyzdvihují,“ hodnotí Hlavničková.

Celý projekt se podařilo uskutečnit díky finanční podpoře České národní agentury Mládež, Česko-německého fondu budoucnosti a Tandemu Plzeň a Regensburg. Publikace vychází v obou jazycích a zakoupit ji lze přímo v Tandemu v Plzni nebo přes internetový obchod na www.tandem.adam.cz.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz