Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bílé pastelky na prodej! Kupte si a pomůžete nevidomým

15. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / SONS]

- Sbírku letos znova podpoří i herečka Eva Holubová (foto: bilapastelka.cz) -
- Sbírku letos znova podpoří i herečka Eva Holubová (foto: bilapastelka.cz) -
Zakoupením bílé pastelky jako symbolu světa neviditelných linií, symbolu světa nevidomých a výraz lidské solidarity a dobré vůle může dnes každý pomoci lidem, kteří se učí zvládat život ve tmě. Dobrovolníci budou dnes symbolické bílé pastelky prodávat za minimální cenu dvacet korun v ulicích měst celé České republiky.

Pastelky bude nabízet 3500 dobrovolníků v 250 městech. Záštitu nad sbírkou již tradičně převzala hraběnka Mathilda Nostitzová, patronka zrakově postižených v České republice. Hraběnka Nostitzová spolu s herečkou Evou Holubovou podpoří sbírku prodejem bílých pastelek na pražském Václavském náměstí. Navíc se v Praze představí nevidomí hudebníci ze skupin Klec, Abnormal a Mraskano a zpěvačka Lenka Kosinová. V Hradci Králové si budou moci návštěvníci stánku vyzkoušet i výletní jízdu městem na tandemovém kole. V Chebu, Opavě a Blansku je sbírka doplněna informačními stánky s doprovodným programem - zájemci si v nich mohou vyzkoušet běžné denní činnosti "poslepu".

Výtěžek sbírky Bílá pastelka je věnován na výukové programy pro lidi, kteří se učí zvládat pro vidícího člověka zcela běžné činnosti. Tedy například samostatně chodit se slepeckou holí, obsluhovat počítač bez možnosti používat zraku a mnoho dalších dovedností nezbytných pro samostatný a nezávislý život ve změněných a značně ztížených podmínkách. Anebo také číst Braillovo slepecké písmo. Programy pro nevidomé a slabozraké připravuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS), která je také hlavním organizátorem sbírky.

Akce Bílá pastelka v loňském roce proběhla v 250 městech a obcích celé České republiky a vynesla přes čtyři miliony korun. "Prodej realizují dvojice prodejců především z řad studující mládeže a dalších dobrovolných spolupracovníků SONS. Prodejci jsou označeni totožným úborem - tričkem s logem Bílé pastelky. Pokladničky, do nichž přispěvatelé vkládají svůj příspěvek, jsou opatřeny registračním číslem," uvádějí organizátoři sbírky. Zároveň je každá dvojice výběrčích vybavena plnou mocí od SONS, která prokazuje oprávněnost účasti.

Nestačí jen vzít slepeckou bílou hůl a vyrazit ven

Ztráta zraku v pozdějším věku znamená, že takto postižený člověk náhle nemůže vykonávat téměř žádné činnosti tak, jak na to byl doposud zvyklý. Podle údajů Světové zdravotnické organizace žije na celém světě asi 180 milionů lidí s vážným zrakovým postižením, z toho více než 40 milionů nevidomých. Navzdory pokroku v medicíně a preventivním opatřením toto číslo neustále roste.

Dobré zvládnutí prostorové orientace a samostatného pohybu je pro člověka, který přišel o schopnost vidět, otázkou několika měsíců intenzivního tréninku. "Aby i člověk, který ztratí zrak v průběhu svého života, mohl i nadále žít v co největší míře plnohodnotně a nezávisle, je třeba, aby se naučil provádět základní pro život nezbytné úkony, jiným, náhradním způsobem, bez použití zraku. Je třeba, aby se učil samostatně chodit s bílou holí, orientovat se v místnosti i na ulici, pečovat o svou hygienu, samostatně a kulturně jíst a připravovat si pokrmy, číst a psát, pracovat s kompenzačními pomůckami nebo s počítačem a mnoho dalších dovedností," uvádějí vyhlašovatelé sbírky Bílá pastelka. Upozorňují také na důležitost toho, aby se člověk postižený zrakovým handicapem nebo lidé z jeho okolí dověděli o možnosti takové věci se učit i o tom, kde takovou pomoc mohou získat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz