Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bariéry zvou do kina na Kurz negativního myšlení

11. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Konto Bariéry]

- Kurs negativního myšlení přichází do kin 18. října -
- Kurs negativního myšlení přichází do kin 18. října -
Kurz negativního myšlení: tak se jmenuje norský film Barda Breiena, který ve čtvrtek 18. října přijde do českých kin. Nad snímkem společnosti Cinemart převzalo patronát Konto Bariéry společně s hercem Divadla Járy Cimrmana Janem Kašparem. Kurz negativního myšlení zaujal porotu i diváky na letošním 42. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde získal cenu za nejlepší režii a 2. místo v divácké anketě.

Snímek s nadhledem plným nezbytného černého humoru vypovídá o skupině tělesně postižených, kteří skoncují s falešnou upřímností a vnucovaným pozitivním myšlením. Za pomoci brutální upřímnosti, alkoholu, marihuany, dokonce i ruské rulety rozehrají noční rej plný střetů, lží i pravd, aby na konci onoho tunelu beznaděje přišel očistný ranní rozbřesk.

Všechny filmové postavy se potýkají s psychickými i fyzickými bariérami a snaží se je probořit. Jejich cíl je totožný s cílem Konta Bariéry - proto se Bariéry staly patronem snímku. Na vybraných projekcích v českých kinech budou proto dobrovolníci prodávat silikonové náramky v hodnotě 50 korun. Výtěžek z prodeje poslouží jako příspěvek na nákup vozíku jednomu z vozíčkářů. Jeho jméno bude oznámeno v lednu 2008.

Herec Divadla Járy Cimrmana Jan Kašpar musel čelit obdobným problémům, s nimiž se setkávají i filmové postavy, proto se považuje za "absolventa kurzu". K filmu samotnému uvádí: "Na rozdíl od Václava K., který rozumí úplně všemu, já nerozumím skoro ničemu. Proto použiji raději citaci své přítelkyně Ivany Slámové, dramaturgyně Divadla Na zábradlí, se kterou se v názoru na tento film plně ztotožňuji: ‘Norský film Kurz negativního myšlení je nejen mimořádně vtipný, ale především společensky potřebný. A to jak pro sedící, špatně chodící tak i pro dosud chodící diváky.‘"

Konto Bariéry je stěžejním projektem Nadace Charty 77. Ta se zaměřuje na pomoc handicapovaným občanům, a to odstraňováním fyzických bariér a vytvářením možností pro jejich návrat do aktivního života. Konto Bariéry Bylo založeno s cílem přispět ke zlepšení života handicapovaných spoluobčanů a k jejich plnohodnotnému zapojení do života. Pomoc je určena organizacím i jednotlivcům.

Konto Bariéry přispívá na rehabilitační a kompenzační pomůcky, jako jsou mechanické a elektrické vozíky, rehabilitační kočárky, chodítka či zdravotní lůžka, ale také na bezbariérové úpravy bytů, škol a dalších veřejných budov a na stipendia pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Konto také přispívá na dopravu handicapovaných – na nákup osobních automobilů pro organizace, speciální autosedačky, úhradu svozu dětí do škol nebo denních stacionářů či speciální úpravy automobilů. Bariéry finančně podporují také osobní asistenci, chráněné bydlení a chráněná pracoviště, Domy na půli cesty, dále také přispívají na pomůcky pro sluchově postižené, na speciální pomůcky pro sportovní a kulturní aktivity, také na rekondiční, ozdravné a studijní pobyty a na rekvalifikační počítačové kurzy a počítače jako kompenzační pomůcky.

Kromě koupě náramku na projekci filmu Kurz negativního myšlení je možné Konto Bariéry podpořit také dárcovskou SMS zprávou - stačí odeslat SMS s textem DMS KONTOBARIERY na číslo 87777. Finanční příspěvky je možné zasílat také na transparentní účet s číslem 7111444/2400.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz