Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pesticidy v Evropském parlamentu

11. 10. 2007 - PRAHA/BRATISLAVA [Econnect/Changenet/CEPTA]

-foto-
-foto-
V ovoci zakoupeném v Evropském parlamentu byly zjistěny nebezpečné pesticidy. Je to obraz současného potravinového řetězce EU. Koncem října bude Evropský parlament hlasovat o schvalování, prodeji a používání pesticidů v zemích Evropské unie. Na speciální webové stránce mohou občané kontaktovat své europoslance.

Celkem osm vzorků ovoce obsahovalo 28 různých druhů pesticidů, včetně deseti, které jsou známé svojí karcinogenitou, tři jsou neurotoxické, tři vývojově toxické a osm dalších poškozuje hormonální systém. Dva ze zjištěných pesticidů patří do skupiny velmi nebezpečných (WHO - Highly Hazardous). Žádné z testovaného ovoce nebylo "čisté" - tedy bez reziduí pesticidů.

Tři z osmi testovaných vzorků - meruňky, hroznové víno a pomeranče, obsahovali rezidua pesticidů nad povolené limity platné v zemích EU. Jejich prodej byl tedy nelegální. Meruňky obsahovali nadlimitní množství pesticidů narušujících hormonální systém. Hroznové víno obsahovalo pesticid známý svojí karcinogenitou. A v pomerančích byla nadlimitní množství dvou pesticidů, oba karcinogenní a reprodukčně resp. růstově toxické.

Jahody pěstované v Belgii obsahovali rezidua čtrnácti různých pesticidů, z kterých pět je karcinogeních. Pomeranče pěstované ve Španělsku obsahovali rezidua toxického pesticidu Imalil a to v koncentraci zásadně přesahující limit "akceptovatelné denní dávky" stanovené pro pětileté dítě.

Důkazy o škodlivosti pesticidů na zdraví člověka přibývají stále rychleji. Poslední výsledky prezentované na výroční konferenci Evropského fóra pro respirační choroby (European Respiratory Society, 2007) ukázali, že kontakt s pesticidy zvyšuje riziko respiračních onemocnění. Evropská studie zaměřená na Parkinsonovu chorobu dokazuje, že i malé dávky pesticidů mohou zvyšovat riziko onemocnění. Kandaští vědci prokázali souvislost pesticidů s rakovinou, včetně leukémie a maligního lymfómu neklasifikovaného jako Hodginova choroba.

Koncom októbra 2007 sa bude v Európskom parlamente hlasovať o schvaľovaní - autorizácii, predaji a používaní aj týchto nebezpečných pesticídov v krajinách EÚ. „Naši politici majú jedinečnú šancu prijať stratégie zamerané na minimalizáciu používania nebezpečných pesticídov v Európskej Únii“ povedal Wouter van Eck, z Milieudefensie. Výsledky našich analýz sú šokujúce. Prichádzajúca legislatíva musí lepšie chrániť ľudské zdravie a životné prostredie v EÚ.

Koncem října 2007 se bude v Evropském parmlamentu hlasovat o schválení - autorizaci, prodeji a používání také těchto nebezpečných pesticidů v zemích EU. "Naši politici mají jedinečnou šanci přijmout strategii zaměřenou na minimalizaci používání nebezpečných pesticidů v Evropské unii," řekl Wouter van Eck z organizace Milieudefensie. "Výsledky našich analýz jsou šokující. Připravovaná legislativa musí lépe ochránit lidské zdraví a životní prostředí," dodal.

Včera spustila koalice Evropských environmentálních a pro zdravotních nevládních organizací webovou stránku www.pesticidewatch.eu, na které bude zveřejněno hlasování všech poslanců Evropského parlamentu. Občané Evropské unie mohou prostřednictvím této stránky snadno kontaktovat a vyzvat naše europoslance, aby hlasovali pro zákaz používání nebezpečných pesticidů a pro lepší ochranu ohrožených skupin, jako jsou například děti a těhotné matky.

Původní text publikovala slovenská nevládní organizace CEPTA - Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy na portálu Changenet.sk


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz