Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Já mám maminku, maminku a tatínka

10. 10. 2007 - PRAHA [GITA]

- z filmu Dvě matky a otec (foto: Karneval rozmanitosti) -
- z filmu Dvě matky a otec (foto: Karneval rozmanitosti) -
Svou pražskou část odstartoval v úterý festival Karneval Rozmanitosti, který formou projekcí dokumentárních filmů, diskusí, divadel, workshopů či výstav upozorňuje na různé druhy diskriminace. Zahajovací projekce snímku Dvě matky a otec v komunitním centru Kampa poukázala nejen na těžkosti rodičovství homosexuálních partnerů či partnerek, ale také na různé možnosti rodinného uspořádání.

Film vypráví příběh dvou australských leseb Fiony a Kellie, které se rozhodnou mít dítě a požádají svého známého gaye Darrena, který touží stát se otcem, aby jim pomohl realizovat jejich přání a aby s nimi částečně sdílel péči o dítě. Film ukazuje úskalí netradičního rodinného modelu, protože jeho aktér a aktérky nemají vyšlapanou a vyzkoušenou cestičku rodinného uspořádání a vše si musí mezi sebou dohodnout. Darren se cítí být odstrkován, ale je biologickým otcem, což ho spolu s biologickou matkou opravňuje alespoň k nějakému jednání v rámci právního systému. Co ale matka, která není biologickou matkou a podle systému je jen taková „teta“? Během filmu dále vyvstává, že gay otcové to mají při výchově dětí dvojnásob složitější – musejí bojovat se stereotypem, podle kterého má mít dítě hlavně matku a kdy otec není tak podstatný, a se stereotypem o „nevhodnosti“ gay otců obecně.

Pofilmové diskuse se zúčastnili Kristýna Ciprová, která společně s Věrou Sokolovou provádí výzkum o gay otcovství, doktorand psychologie Lukáš Sedláček, který se věnuje tématu aktivního otcovství a genderových stereotypů spojených s rodičovstvím, a Lenka Málková, novinářka, která spolu se svou partnerkou vychovává dvouměsíční dceru.

Jak tedy v České republice mohou gay a lesbické páry získat dítě kromě možnosti ukázané ve filmu? Lesby mohou požádat o „výpomoc“ kamaráda, který nebude vyžadovat otcovská práva, zajít s přístupným mužem na kliniku a hrát neplodný pár, nebo si v zahraničí koupit na klinice sperma. Gayové to mají složitější, možné východisko vidí v adopci, která jim však v České republice zatím není umožněna, přestože podle posledních výzkumů veřejného mínění se stále více obyvatelek a obyvatel České republiky přiklání k souhlasu s touto legislativní změnou. Další, pro mnohé kontroverzní a u nás ne příliš rozšířenou možností je takzvaný „institut náhradní dělohy“. Tedy způsob, kdy že se žena nechá uměle oplodnit, odnosí a porodí dítě, kterého se pak ve prospěch gay otců vzdá.

Pro mnohé je tradiční model nukleární rodiny posvátným a nedotknutelným – otec, matka a děti. Stále častěji je však spíše jen ideálem než žitou skutečností. Jako příklad mohou posloužit rozvedení rodiče; nesezdané páry s dětmi; rodiče, kteří spolu sice žijí, ale mají další partnery. Takovýchto rozličných nejen heterosexuálních modelů, které můžeme při troše pozornosti najít v našem okolí, je samozřejmě mnohem více.

Lukáš Sedláček poukázal na fakt, že psychologie například oproti sociologii ve zkoumání rodičovství gayů a leseb zaostává a spíše se podílí na utvrzování stereotypu, že dítě musí vychovávat muž a žena, aby se správně vyvíjelo, přičemž důraz klade právě na matku. Nové výzkumy však ukazují, že nezáleží na počtu rodičů či na jejich pohlaví, ale že je důležité to, jak o dítě pečují. Námitky, že jednopohlavní páry nemohou dítěti nabídnout „opačný vzor“, jsou odmítány s tím, že dítě nevyrůstá pouze v prostředí rodiny, ale chodí do školy, má své kamarády a kamarádky... „Psychologických výzkumů ke gay a lesbickému rodičovství je velmi málo, přesto se k němu psycholožky a psychologové neváhají vyjadřovat,“ upozorňuje Sedláček. Dodává, že několik málo existujících zahraničních výzkumů ukazuje, že děti stejnopohlavních rodičů vyrůstají normálně a bez deprivací.

V České republice chybí právní rámec upravující rodičovství gayů a leseb. Ti se snaží dostat do kontaktu se státními institucemi (například žádostmi o přídavky na děti) co nejméně, protože jim to za nepříjemnosti nestojí. Přijetí či alespoň projednávání zákona o možnostech rodičovství gayů a leseb se však jen tak nedočkáme, odbornice a odborníci ho odhadují spíše v řádech desítek let.


Lenka Vrbová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz