Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

A.S.A. České Budějovice musí zaplatit pokutu půl milionu

9. 10. 2007 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Calla]

Po roce od rozsáhlého požáru na skládce v Lišově na českobudějovicku se podařilo sdružení Calla získat rozhodnutí České inspekce životního prostředí o udělení pokuty společnosti .A.S.A. České Budějovice i rozhodnutí ministerstva životního prostředí, které její odvolání zamítlo.

Přesto, že skutečná příčina požáru ze dne 16.9. 2006 nebyla objasněna, mnohé může napovědět zjištěné porušení provozního řádu. „Je nutné, aby v době, kdy se rozhoduje o dalším rozšíření skládky měla veřejnost k dispozici informace, kterými se provozovatel skládky nechlubí, ale které potvrzují naše obavy ze skládky a ukazují na její rizika pro životní prostředí“, uvedl Vladimír Molek ze sdružení Calla.

Společnost .A.S.A. České Budějovice porušila při provozování skládky Lišově zákon

V průběhu integrované kontroly iniciované sdružením Calla v souvislosti s opakovanými požáry skládky během roku 2006 zjistili pracovníci ČIŽP porušení některých podmínek integrovaného povolení, kterým byly stanoveny provozovateli závazné podmínky provozu skládky, které je povinen dodržovat.. Provozovatel zařízení. A.S.A. České Budějovice prokazatelně provozoval od 3.8. 2006 ke dni konání integrované kontroly ( 10.10.-11.10.2006) a v jejím průběhu zařízení „ Skládka odpadů Lišov“ v rozporu s integrovaným povolením vydaným Krajským úřadem Jihočeského kraje v roce 2004.

Skládka nebyla provozována zcela dle provozního řádu , neboť

  • nebyl proveden rozbor průsakových vod před jejich odvozem na ČOV a monitoring těchto vod byl ke dni kontroly proveden pouze 1x, ačkoliv měl být prováděn 4x ročně
  • v aktivní ploše skládky byly zjištěny ve stavebním odpadu eternitové šablony
  • bylo zjištěno nepřekrytí neaktivních ploch skládky, tím docházelo k úniku skládkového plynu

Ministerstvo životního prostředí pokutu potvrdilo

Správní řízení ve věci uložení pokuty ve výši 490 tis. korun společnosti .A.S.A. České Budějovice s.r.o. bylo ČIŽP zahájeno dne 21.3.2007 a následně uloženo rozhodnutím dne 20.4.2007. Proti tomu se společnost .A.S.A. odvolala. Odbor výkonu státní správy MŽP v Českých Budějovicích odvolání zamítl a napadené rozhodnutí, včetně výši pokuty, 31.7.2007, potvrdil.

Sdružení Calla získalo toto rozhodnutí díky žádosti podané dle zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí. Po tom, co v červenci letošního roku zrušil Krajský úřad Jihočeského kraje z podnětu sdružení Calla územní rozhodnutí vydané Stavebním úřadem MÚ v Lišově , se jedná o další vážnou překážku v plánech na rozšíření skládky.“ S rozhodnutím o udělení pokuty i výsledku odvolání na MŽP seznámíme také zastupitele města Lišov a pokusíme se tak opět zviklat jejich důvěru ve společnost .A.S.A“, a tedy podporu rozšíření skládky. Naši důvěru tato společnost již dávno nemá a občané se měli o její serióznosti přesvědčit nejen v průběhu projednávání rozšíření skládky, ale po celou dobu jejího provozu“, dodal Vladimír Molek


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz