Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Amazonská džungle může podle ochranářů do 40 let zmizet

5. 10. 2007 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-Delta Amazonky. Foto: NASA-
-Delta Amazonky. Foto: NASA-
Amazonská příroda je kvůli ambiciózním plánům na zlepšení dopravy, komunikací a výroby energie v nebývalém ohrožení, varují ochranáři. Rozvojové plány mají posílit obchodní spoje mezi deseti ekonomickými centry na kontinentu, ale podle organizace Conservation International způsobí environmentální destrukci deštných lesů.

Projekty rozšíření silniční a lodní dopravy, výstavby přehrad a pokládání elektrických a komunikačních kabelů otevřou dosud nepřístupné části deštného lesa a zvýší riziko velkoplošného odlesňování, kvůli kterému by mohla celá amazonská džungle do 40 let zmizet. Tim Killeen, vědec spolupracující s Conservation International, prověřoval projekty financované mnohonárodní vládní Iniciativou pro integraci regionální infrastruktury Jižní Ameriky (IIRSA). A zjistil, že environmentální dopad jednotlivých projektů je často velmi dobře posouzen, ale chybí posouzení jejich celkového dopadu na region, uvádi Guardian.

Mezi plánovanými akcemi je například dálnice z And přes Amazonii do tropické savany Cerrado - propojení Tichého a Atlantského oceánu. "Nedostatečné předvídání celkového dopadu plánovaných investic, zejména v souvislosti se změnou klimatu a globálními trhy, přinese kombinaci tlaků, které mohou vést k environmentální destrukci," řekl podle Guardianu Tim Killeen.

Poškození ekosystémů může mít dalekosáhlé důsledky. Amazonská nížina je největší zásobárnou sladké vody na světě, okolní divoká příroda pak reguluje klima a dešťové srážky na celém kontinentu, což řídí obrovské zemědělské hospodářství. Zlepšení dopravy přes Amazonii ovšem zpřístupní některé oblasti pro těžbu dřeva a vypalování. Conservation International doporučuje vládám podporujícím IIRSA, aby se více zabývaly ekologickým dopadem projektů a podpořily udržitelnější využívání zdrojů v regionu, napsal Guardian.

Podle článku Iana Sampla v deníku Guardian ze dne 2. 10. 2007


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz