Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do Prahy přijíždí psychedeličtí mágové Soft Machine

3. 10. 2007 - PRAHA [Econnect/Rachot ]

Někdejší průkopníci psychedelie i složitých jazzrockových kompozic, kteří v letech 1966 - 81 ovlivnili řadu kapel všude na světě, jsou od roku 2004 opět aktivní. Slavná kapela, která stála u zrodu tzv. canterburské scény, bude hrát zítra v pražském paláci Akropolis.

"Navštívit koncert Soft Machine znamená vychutnat soulad živelné improvizace s modernistickou zvukovou konstrukcí. Mistr Travis například sampluje saxofony a flétny přímo před vašimi zraky a vytváří tak nejen neuvěřitelné harmonie, ale i zvukové efekty mnohem početnějšího obsazení, než je kvartet," uvedl organizátor koncertu z agentury Rachot Borek Holeček.

Soft Machine, pojmenovaní podle novely William S. Burroughse, se zformovali v roce 1966 ve slavné sestavě Robert Wyatt (bicí, zpěv), Kevin Ayers (baskytara, kytara, zpěv), Daevid Allen (kytara) a Mike Ratledge (klávesy), přičemž Allen, Wyatt a budoucí basák SM Hugh Hopper spolu hráli už jako Daevid Allen Trio.

Talentované muzikanty spojovalo nadšení pro ulítlý free jazz i řízný rock´n´roll a brzy si vydobili pozici přední kapely londýnského undergroundu. V roce 1968 se jejich koncertní sestavou mihnul Andy Summers z Police, v témže roce zabodovali ve Spojených státech, kde otevírali koncerty pro Jimi Hendrix Experience a vydali svoji první, po kapele pojmenovanou, desku. Za ni si vysloužili nálepku pionýrů psychedelického rocku a jazz fusion, právě oni předznamenali progresivní rockovou scénu 70. let.

Nezůstalo však u toho: postupem času rozšiřovali stylový záběr o další experimenty, minimalistické plochy a neobvyklé zvukové nápady a stali se čelními představiteli "canterburské scény", což byla skupinka promitentních avangardních a fusion muzikantů (kromě muzikantů ze SM tu patřil například i Fred Frith).

Sestava Soft Machine se poměrně rychle měnila, nejprve odešel Daevid Allen, pak zvuk kapely ovlivnil příchod saxofonisty Eltona Deana a naopak oslabil údajně vyhazovav Roberta Wyatta, který dodnes točí inspirativní sólová alba. Muzikanti se střídali i v dalších letech, přesto přicházeli Soft Machine téměř každý rok s novým albem. Jejich tok se zastavil až na konci sedmdesátých let, v roce 1981 se po natočení desky Land of Cockayne rozchází, jednorázově se vrátili ještě o tři roky později.

Legendární skupinu nečekaně před třemi lety oživili čtyři z klíčových hráčů. Ve složení Hugh Hopper (baskytara), Theo Travis (saxofony, flétny), John Marshall (bicí) a John Etheridge (kytara) hrají nové skladby z posledního alba Steam i opusy ze 70. let, se stejně obdivuhodnou souhrou při improvizacích, ale mnohem současnějším zvukem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz