Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Olomouci bude ke shlédnutí výstava „Amnesty International v Československu před rokem 1989“

2. 10. 2007 - OLOMOUC [Econnect]

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) v ČR má u nás několik místních skupin, mezi něž patří i Olomoucká místní. Tvoří ji většinou studenti, kterým není lhostejný problém porušování lidských práv v dnešním světě. Za několik dní se v Olomouci právě díky aktivitě těchto mladých lidí uskuteční výstava právě s tematikou lidských práv.

Olomoucká místní skupina AI vznikla v říjnu roku 2005. Od té doby se průběžně schází na pravidelných schůzkách. Její členové například píší urgentní apely na podporu pronásledovaných osob či vězňů svědomí, účastní se petičních akcí, pořádají besedy či výstavy s tematickým zaměřením na lidská práva. Letos již skupina zorganizovala mimo jiné v březnu Tibetský večer či v květnu besedu na téma násilí na ženách.

Aktuálně chystanou akcí je výstava „Amnesty International v Československu před rokem 1989“. Výstava bude zahájena vernisáží v pondělí 8. října v 16:00 hodin v univerzitní knihovně Zbrojnice v Olomouci. Nejen o této výstavě jsme hovořili s Janou Schmiedovou, koordinátorkou olomoucké místní skupiny AI.

Můžete nejprve představit Vaši místní skupinu AI působící v Olomouci?

Olomoucká skupina AI vznikla v říjnu 2005, kdy se dalo dohromady několik studentů převážně z katedry politologie, ale i z právnické fakulty a dalších oborů. Scházíme se po kavárnách, protože vlastní kancelář nemáme – neexistuje ale příjemnější způsob, jak plánovat akce a kromě toho probrat všechno možné. Pojí nás kamarádství, což je podle mě jeden z důvodů, proč jako skupinka v naší činnosti neustále pokračujeme.

Kolik Vás vlastně v ní aktivně působí?

Oficiálně je ve skupince něco přes deset lidí, minimálně polovina se vždycky do nějaké akce aktivně zapojí.

Jakým konkrétním aktivitám se věnujete, můžete našim čtenářům přiblížit některé z nich?

Ve svých aktivitách se obracíme hlavně na studenty. Chtěli bychom zvyšovat povědomí o stavu lidských práv ve světě, takže na univerzitě např. pořádáme přednášky a promítání filmů s lidskoprávní tematikou. Dále píšeme tzv. urgentní apely, což jsou dopisy na podporu konkrétních lidí, kteří čelí porušování lidských práv. V neposlední řadě se zapojujeme do celosvětových kampaní AI, jako je např. kampaň „Zbraně pod kontrolu!“.

V Olomouci se bude konat výstava "Amnesty International v Československu před rokem 1989", odkud přišel nápad uspořádat takovou akci?

Výstavu máme zapůjčenou z pražské kanceláře AI ČR. Viděli ji už lidé v Praze a Brně, takže bylo jen otázkou času, kdy doputuje i do Olomouce.

Myslíte si, že dokáže oslovit dnešní mladou generaci, která nemá praktické zkušenosti s obdobím před rokem 1989 u nás?

Jsem přesvědčena o tom, že i mladé lidi osloví, nehledě na to, zda dobu komunismu u nás zažili nebo ne. Téma je to pořád živé a ne každý možná tuší, v jakém rozsahu Amnesty v Československu pomáhala, takže podle mě určitě vzbudí i zvědavost a zájem dozvědět se víc.

Co bude na výstavě všechno k vidění?

Setkáme se v ní se svědectvími lidí, kteří byli v Československu vězněni pro své přesvědčení – jsou tam příběhy Dany Němcové, Petra Uhla, Jiřiny Šiklové, Ivana Martina Jirouse, Václava Havla a řady dalších. Výstava také představuje unikátní dokumenty ze zdrojů AI i materiály československých úřadů, jako např. spisy, které na AI vedla StB.

Jaký je hlavní cíl a idea této akce?

Cílem výstavy je přiblížit lidem působení Amnesty International v Československu před rokem 1989, objasnit, jak AI funguje, čím se zabývá. Stejně jako v minulosti AI pomáhala řadě československých občanů, tak i v současnosti podporuje tisíce a tisíce lidí na celém světě.

Kde výstava proběhne, bude i nějaké slavnostní zahájení či doprovodné akce?

Výstava bude zahájena vernisáží, která proběhne v rámci Týdne duševního zdraví, v pondělí 8.10. od 16 hod v klubové místnosti Univerzitní knihovny Zbrojnice (Biskupské nám. 1, Olomouc). Čestným hostem bude jeden z protagonistů výstavy, Petr Uhl. Výstava bude k vidění ve zmíněné knihovně po dobu několika následujících týdnů.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz