Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pryč s průnikem dalších aut do vnitřní Prahy!

28. 9. 2004 - PRAHA [Ateliér pro životní prostředí]

Odvolání proti povolení stavby kolosální dálniční křižovatky Malovanka podána, protože počet aut uvnitř města je třeba zmenšit omezováním jejich přístupu do centra a přednostní výstavbou silničního okruhu na severozápadě Prahy. Místo toho se Magistrát snaží o pravý opak: zvětšit kapacitu křižovatky Malovanka pro průjezdnou dopravu obytným územím a kolem památkové rezervace a tím dále zhoršit životní prostředí.

Občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí (AŽP) i místní Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6 se odvolala proti stavebnímu povolení mimoúrovňové křižovatky (MÚK) Malovanka u severního vyústění Strahovského tunelu. Navržená obrovská MÚK se mezi obytné domy a jen 200 m od Hradčan naprosto nehodí. Dnešní, kapacitně dosud vyhovující křižovatka je od zástavby dosti vzdálená, ale nová MÚK by přenesla omezující úrovňová křížení přímo před obytné domy – na křižovatky Patočkovy s ulicemi Pod Královkou a Myslbekova. Zároveň by tím výrazně vzrostla kapacita pro průnik dalších tisíců vozidel do obytných území Prahy 6. Jde o průjezd mezi Barrandovským mostem, Strahovským tunelem a severozápadním okrajem města (letiště, karlovarská a chomutovská silnice), který by postihl celou řadu obytných čtvrtí (Dejvice, Ořechovka, Petřiny, Břevnov, Bílá Hora), kde by výrazně zhoršil životní prostředí.

MÚK Malovanka má podle Magistrátu postupně zvýšit intenzitu dopravy ve Strahovském tunelu až na pětinásobek současného stavu. Přitom u jeho jižního vyústění jsou již dnes překročeny limity znečištění ovzduší. Zhoršování životního prostředí jeho znečišťováním nebo jinou lidskou činností nad míru stanovenou zvláštními předpisy je poškozováním životního prostředí, které je zakázáno zákonem. Uskutečněním a užíváním navržené stavby MÚK Malovanka by byl zároveň ohrožen veřejný zájem na ochraně životního prostředí a zdraví obyvatel. Potenciální nedostatek kapacity úrovňové křižovatky Patočkova – Strahovský tunel je třeba řešit především přednostní výstavbou severozápadní části silničního okruhu Ruzyně, která významně sníží objem průjezdné dopravy po Patočkově ulici. Potřebného zvýšení kapacity Strahovského tunelu pro uzavření průjezdu přes Malou Stranu a Křižovnické náměstí lze dosáhnout jednoduchým přemostěním stávajícího výjezdu z tunelu. Tato úprava by sála malý zlomek nákladů na MÚK Malovanka.

Výstavba MÚK Malovanka podle dosavadního návrhu a jako součást severní části tzv. Městského okruhu (ve skutečnosti „trojské radiály“ Pelc Tyrolka – Troja – Hradčany) již ztratila své opodstatnění. Podrobné rozbory dopravních vztahů v oblasti Letné a účinků „trojské radiály“, provedené až po schválení územního plánu, vyvrátily jeho původní předpoklad, že velkokapacitní komunikace Malovanka – Pelc Tyrolka odlehčí Letenskému náměstí. A naopak se potvrdilo, že značný vzrůst dopravy vyvolaný touto komunikací by způsobil poškození životního prostředí, zejména v ulicích Svatovítská a V Holešovičkách. Severní objezd památkové rezervace, který bude zároveň obchvatem obytné části Letné, je třeba vést zcela jiným směrem. Stačil by k tomu jen malý zlomek z cca 20 miliard potřebných na severní část tzv. Městského okruhu. V důsledku nedávno schváleného požadavku Prahy 6 na urychlení výstavby velkokapacitní Břevnovské radiály musí být změněna její poloha, protože pro dnešní generaci vozidel s výbušnými spalovacími motory ji nelze vést středem obytné zástavby. Bude-li její výstavba skutečně zdůvodněna, musí tomu odpovídat i podzemní řešení na Malovance. MÚK Malovanka se rozhodně nesmí stát velkým otevřeným vředem na tváři Prahy 6, nedaleko Pražského hradu, jak o to nyní usiluje pražský magistrát.

JUDr.Petr Kužvart
právní zástupce AŽP


Petr Kužvart

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

11. 11. 2004
michal tucny

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz