Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Stimul se v Divadle Archa otevře progresivní hudbě

12. 10. 2007 - PRAHA [Econnect/Stimul]

-Postrocková kapela Kreidler / Foto Stimul-
-Postrocková kapela Kreidler / Foto Stimul-
Elektronika, noise a nejrůznější podoby improvizované hudby - to vše nabízí festival alternativní a experimentální hudby Stimul, který se uskuteční v divadle Archa ve třech říjnových víkendech od 6. do 21. října. Mezi nejzajímavější koncerty bude letos zřejmě patřit vystoupení japonského kytarového "hlukaře" Keiji Haina a britské legendy kytarové improvizace Freda Frithe.

„Po předchozích ročnících, na nichž jsme českému publiku na jednotlivých koncertech představili veličiny současné progresivní hudby, jsme změnili koncepci festivalu. Koncertů je méně, avšak jejich dramaturgie a více interpretů v jednom večeru slibuje podstatně intenzivnější hudební zážitek,“ říká ředitel festivalu Jan Vávra. Nově se festival stal také součástí aktivit A2 kulturního týdeníku, který zaštítí pestrou dramaturgii ročníku 2007.

Stimul rovněž získal nový prostor k pořádání akce. Jako spolupořadatel vstupuje do hry pražské Divadlo Archa, kde se ve třech říjnových víkendech uskuteční čtyři večery věnované rozmanitým podobám současné hudby. Většina interpretů se na českých pódiích představí vůbec poprvé.

Festival se letos soustředí především na progresivní elektroniku, noise a různé podoby improvizované hudby. „Chybět však nebude ani hip hop, samozřejmě alternativní,“ dodává ředitel festivalu a poukazuje na jednoho z tahounů festivalu, americkou skupinu Dälek, která kombinuje hip hop s těžkým psychedelickým zvukem. Dälek navíc v Praze vystoupí v mimořádné rozšířené sestavě.

Dalšími hvězdami programu bude německé elektronicko post-rockové trio Kreidler a dva kytaristé s kultovním statutem: temný mág kytarového hluku Keiji Haino a kytarová legenda Fred Frith, který stál u zrodu hnutí Rock in opposition nebo legendární skupiny Naked City Johna Zorna. Koncert Freda Frithe bude probíhat ve spolupráci s filmovým festivalem MOFFOM (Music on Film – Film on Music).

Nové formy improvizace bude zastupovat superskupina Regenorchester XII, v níž se pražskému publiku znovu připomene laptopový král Christian Fennesz, který však tentokrát přijede s kapelou, tvořenou předními světovými hudebníky, například Lucem Exem z The Ex nebo Tonym Buckem ze skupiny Kletka Red.

Jako každý rok budou na festivalu kromě osvědčených jmen uvedeny i mladé naděje experimentální hudby: norské duo MoHa! ze stáje Rune Grammofon nebo zástupce švédského undergroundu Hans Appelqvist – severský nadžánrový solitér, který své imaginární soundtracky spojuje s postupy současné elektroniky, jazzu či avantgardního folku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz