Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ana Moura podvakrát rozteskní i roztouží pražské publikum

27. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/Struny podzimu]

Dvojí vystoupení zpěvačky stále populárnějšího stylu fado Any Moura uvede v prvních dvou říjnových dnech v podmanivém prostoru Pražské křižovatky (kostel sv. Anny) Mezinárodní hudební festival Struny podzimu. Charismatická umělkyně koncertuje s tradičním doprovodem portugalské kytary, klasické kytary a kontrabasu.

Díky své oduševnělé interpretaci fada se Ana Moura proslavila nejen v Evropě, ale i v USA, kde v roce 2005 úspěšně debutovala v newyorské Carnegie Hall. Letos na jaře vydala nové album Para Além da Saudade, které zabodovalo i mimo žebříčky world music. V Lisabonu vystoupila jako zvláštní host na obřím koncertu Rolling Stones.

Ačkoliv se Ana Moura v České republice představí poprvé, je pro velký zájem publika koncert uveden hned dvakrát. „Této důvěry publika ve festivalovou dramaturgii si nesmírně vážíme. Pevně věřím, že Ana Moura splní festivalové motto 'zážitek z objevování',“ dodává umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Vstupenky jsou k dostání pouze na přidaný koncert 1. října.

Fado (z latinského fatum – osud) je tradiční portugalská hudba vyjadřující tamní duši, portugalské saudade – tedy touhu, stesk, vzpomínky, smutek. Zpěvák či zpěvačka fada zpívá hlubokým hlasem lyrické, smutné, nerytmické písně plné sladkobolného stesku a doprovázející kytarista většinou vybrnkává mollové tóny.

Sama Ana Moura o fadu říká: „Fado je hlavně o duši. Blues a fado musí vycházet ze zpěvákovy duše. Do zpěvu se ale promítají všechny druhy emocí, znamená to, že fado může být i veselé.“ Fado vzniklo před více než stoletím a půl v chudých čtvrtích starého Lisabonu jako hudba lidu – dodnes se hraje a zpívá v malých restauracích a hospůdkách, v posledních letech objevují jeho kouzlo lidé po celém světě.

Festival Struny podzimu nabízí po devět podzimních týdnů výjimečné zážitky v nejrůznějších hudebních žánrech. Nejen jazzové publikum jistě potěší návrat charismatického newyorského pianisty Brada Mehldaua, který po loňském velkolepém úspěchu na Strunách podzimu vystoupí – tentokrát se svým triem – 7. listopadu.

Závěrečný koncert festivalu pak bude 18. listopadu patřit americké jazzové houslistce Regině Carter. K dalším lákavým jménům letošního ročníku Strun podzimu patří Bester Quartet, Chloë Hanslip & Jiří Bárta, HANDA GOTE research & development, projekt Nouba v Rudolfinu - Pražská komorní filharmonie spolu s marockými hudebníky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz