Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obhájci sledovacích systémů na debatu nedorazili

26. 9. 2007 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-

Audio obsah

Sdružení Agora Central Europe uspořádalo včera v pražské Galerii Langhans veřejný panel nazvaný "Naše soukromí - věc veřejná" tematicky zaměřený na právo na soukromí, kamerové systémy a čipové karty. Hlavní obhájci zavádění sledovacích systémů, Rudolf Blažek, první náměstek pražského primátora, a Jitka Gjuričová, vedoucí odboru prevence kriminality ministerstva kriminality, však na debatu nepřišli.

Filip Pospíšil ze sdružení Iuridicum Remedium vyslovil skepsi ohledně prospěchu kamerových systému ve veřejném prostoru. Podle něj nedokáží zabránit zločinům, pouze je posunou do odlehlejších míst. stejně tak považuje za špatný princip, že kamery na jedné straně mají odstrašovat, na druhé straně však jsou většinou neviditelné.

Pospíšil vidí tři hlavní body v současném použití sledovacích systémů, o kterých by si přál veřejnou diskuzi: Za prvé existuje nebezpečí zneužití sledovacích systémů na osobní úrovni, například když obsluha namíří kameru místo na dopravu do okna sousedního domu. Za druhé zpochybňuje, že náklady na kamerové systémy jsou utráceny na správném místě - možná, že policejní hlídka by měla větší úspěchy než kamera. Za třetí se obává systematického zneužití, například když se získaná data dostanou do rukou soukromých firem, které z nich vytvoří profil zákazníka.

Hana Štěpánková, vedoucí tiskového odboru Úřadu na ochranu osobních údajů, upozornila na to, že neexistuje žádná pravidla, kdo smí používat data a kdo kontroluje obsluhu kamer a správné zacházení s daty. Návštěvníci diskuze se dozvěděli, že každý občan ČR má právo zeptat se úřadů aspoň jednou ročně jestli ho sledují - a úřad musí odpovědět do 30 dní.

Poslední téma se týkalo kamer na pražském okruhu. Účastníkům diskuze nebylo jasné, jakému účelu vlastně mají sloužit - "prstenec" přirovnávali středověké hradbě. Bylo vyjádřeno i podezření, že vlastní důvod instalace sledovacích kamer ve městech je prostě ekonomický a že získají víc dodavatelé než občané.


Christoph Amthor

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Christoph Amthor

autor je spoluzakladatel organizace Barmské centrum Praha (Burma Center Prague, o.p.s.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz