Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekofilm nabídne snímky ze 33 zemí světa

25. 9. 2007 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

-foto-
-foto-

Audio obsah

33. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM 2OO7 nabídne ve dnech 8. až 14. října divákům v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově 142 filmů ze 33 zemí světa. Vstup na filmy i doprovodné akce festivalu Ekofilm 2007 je zdarma.

Festival oficiálně zahájí dokumentární debut Leonarda DiCapria Jedenáctá hodina v českobudějovickém kině Kotva. Nad důsledky nešetrného zacházení s přírodou se v něm zamýšlejí osobnosti jako Michail Gorbačov či Stephen Hawking. Film měl světovou premiéru na festivalu v Cannes a čeští diváci jej mohli poprvé shlédnout na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Dokument Jedenáctá hodina bude do kin uveden 1. listopadu. ,,V letošním ročníku se sešlo několik tématicky shodných filmů. Hned tři celovečerní filmy z Austrálie, USA a Švýcarska jsou věnovány těžbě ropy. Dalšími tématy filmů jsou konzumní styl, návrat k přírodě, ale také třeba přírodní a kulturní dědictví a ochrana památek,“ uvedla Jitka Radová, dramaturgyně festivalu.

Filmy rozdělila výběrová komise do tří sekcí: soutěžní, informativní a sekce filmů na přání. Soutěží celkem 54 snímků, které bude hodnotit pětičlenná mezinárodní odborná porota ve složení: režisérka Zuzana Meisnerová – Wismer, architekt Vlado Milunić, slovenští režiséři Ján Oparty a Michel Havas a srbský kameraman Darko Štulić. Zbývající přihlášené filmy uvidí diváci v kině Kotva v Českých Budějovicích a v projekčních místnostech Mincovny krumlovského zámku.

Na návštěvníky Ekofilmu čeká kromě filmů také řada doprovodných programů. ,,Kromě výborných soutěžních filmů ještě zavzpomínáme s Olgou Sommerovou na Jana Špátu a také budou velmi zajímavé semináře a besedy na Biologické fakultě univerzity v Českých Budějovicích a na zámku v Krumlově,“ zve Jitka Radová. Vzpomínka na dokumentaristu Janu Špátu bude spojena s křtem knihy ,,Jan Špáta“ Martina Štolla.

,,Když jsem začal knihu psát, zjistil jsem, co všechno o Janu Špátovi nevím. Bylo pro mě téměř detektivním pátráním některé věci dohledat, a celá řada věcí se mi ujasnila a utřídila. Knihu jsem psal intenzivně tři čtvrtě roku a kromě hlavní životopisné kapitoly je tam řada příloh,“ přiblížil knihu Štolla.

Jedna z připravovaných besed návštěvníky zavede do českých vesnic v rumunském Banátu, kde se zastavil čas. Besedou „Proti proudu času a zvyklostí“ bude provázet Ivo Dokoupil z organizace Člověk v tísni. Večer ,,Tváře domorodých světů“, který je věnován vlivu západních civilizací na minoritní etnika uvede významný český režisér přírodopisných dokumentů Steve Lichtag. Jeho hosty budou cestovatelé Michael Havas (Brazílie, Kambodža), Tomáš Ryška (Laos, Thajsko) a Daniel Baroš (Austrálie). Zasvěcené vyprávění cestovatelů o životě domorodých kmenů a jejich ohrožení bude provázeno diashow a filmovými ukázkami.

Oblíbenou součástí festivalu jsou každým rokem výstavy fotografií. V Českých Budějovicích si diváci mohou prohlédnout fotografie Marcose Prada, který je držitelem prestižního ocenění World Press Photo. V Českém Krumlově budou k vidění výstavy tři. Díla studentů FAMU „Krajiny na kraji“ v zámecké Mincovně, historicky umělecká díla „Naše nejkrásnější krajiny“ v Regionálním muzeu a autorská výstava předního fotografa krajin Bohumíra Prokůpka ,,Národní parky“ v Městské galerii.

Festival nezapomíná ani na milovníky hudby. Na zahajovacím večeru v Českých Budějovicích zazpívá Vladimír Merta, dále jsou připraveny koncerty skupin Airfare a Traband.

Novinkou Ekofilmu 2OO7 je promítání v Kinematovlaku, kde bude s diváky besedovat např. architekt David Vávra, náměstek ministra životního prostředí RNDr. František Pelcl nebo manželé Klempířovi, kteří přítomné seznámí s přítomností a budoucností ostrova ledu – Grónska. ,,V Kinematovlaku v Českém Krumlově se lidé dozví ,,Co může v obchodech najít ekologicky šetrná rodina“. Přednáška s překvapením čeká na všechny, kteří se už příště při nakupování nechtějí nechat napálit,“ zve návštěvníky ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar.

Slavnostní závěrečný večer s předáváním cen, který bude moderovat Martin Stropnický, se uskuteční v sobotu 13. října v Jízdárně Státního hradu a zámku v Českém Krumlově. Ekofilm je nejstarším mezinárodním festivalem svého druhu v Evropě a od roku 2000 mu patří členství v mezinárodním sdružení festivalů o životním prostředí ECOmove International se sídlem v Berlíně.


Kateřina Wechová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz