Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Farmář John představí svůj film v Praze

25. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/Green Marketing]

-foto-
-foto-

Audio obsah

Kritiky nadšeně přijatý dokumentární film „The Real Dirt on Farmer John“, vyprávějící impozantní příběh nekonformního farmáře z amerického Středozápadu, bude promítnut ve středu 26. září v kině Aero v Praze. Jedinému promítání filmu v České republice bude přítomen sám autor a ekologický farmář John Peterson.

Al Gore, bývalý viceprezident Spojených států, popsal film takto: „Neuvěřitelně výjimečný…opravdový a poutavý příběh řečený s porozuměním a humorem.“ Americký časopis Time zase pro změnu nazval Johna Petersona „Al Gorem zemědělství“.

Promítání filmu v Praze je součástí Kulturního (bio)večera, který je pořádán v rámci kampaně Září-měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Kulturní (bio)večer bude obsahovat živý koncert Lesley Littlefield, jejíž písně zazní i ve filmu, a diskusi s farmářem Johnem, poslancem Ondřejem Liškou a prezidentkou hnutí Slow Food v České republice Blankou Torturro. Po shlédnutí filmu budou moci diváci ochutnat desítky druhů biopotravin a bio vín.

Film popisuje barvitý život Johna Petersona, farmáře, umělce a novátorského myslitele, který se snaží více než třicet let najít tvář své farmy ležící ve venkovské části státu Illionois, USA. Po smrti svého otce v 60tých letech vytvořil John na své tradiční farmě experiment snoubící umění a zemědělství, útočiště pro hippie, radikály a umělce. Film ukazuje konec této idealistické éry, kdy krize osmdesátých let způsobí tragický krach zadlužené farmy.

Po několika letech hledání vlastního já a navzdory veškeré nepřízni se Johnovi konečně daří přeměnit svoji půdu na revoluční zemědělskou komunitu a jednu z nejúspěšnějších ekologických farem v USA. Film barvitě ukazuje pád konvenčního typu hospodaření a jeho přeměnu na prosperující ekologickou farmu.

Spojením tradiční rodinné farmy se sílou umění a svobodným myšlením, Johnův příběh předznamenává obrození zemědělství v Americe. Jakmile se John, spíše intuitivně než rozumově, rozhodne svoji farmu Angelica Organics přeměnit na biologicko-dynamickou, jeho život se radikálně mění k lepšímu. Dnes jeho farma zásobuje čerstvou bio zeleninou 1 200 rodin v Chicagu a okolí.

Prostřednictvím osobních zpovědí a nádherných filmových záběrů, ukazujících 50 let Johnova života, s námi režisér Taggart Sieger sdílí Johnovu strastiplnou ale humornou odysseu. Skrz Johnův vztah k půdě divák objevuje důležitost toho, odkud pochází naše potraviny a význam spojení zemědělce s místní komunitou. Film již získal ve světě řadu ocenění, mimo jiné renomovaného Zlatého šneka na Slow Food Film Festivalu 2006 v Itálii.

Ochutnávku biopotravin a biovín zajistí firmy SPAR, Country Life, Lakšmana, Vinný sklep Eben, Biopekárna Zemanka, Fair Trade Centrum, Lifefood a Vinselekt Michlovský. Ekologické oblečení z konopí představí firma Ecovoice.

Výnos z prodeje vstupenek bude věnován občanskému sdružení Camphill v Českých Kopistech, který provozuje domov pro mentálně postižené, a poskytuje svým klientům pracovní a sociální rehabilitaci v denním stacionáři: práci v textilní dílně a dřevodílně, domácnosti a v ekologickém zahradnictví.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz