Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Independent: Ve Walesu chtějí omezit používání wi-fi ve školách

25. 9. 2007 - PRAHA/LONDÝN [EcoMonitor]

-Foto Brano Hudak-
-Foto Brano Hudak-
V Británii se chystají zavést bezpečnostní směrnice pro používání wi-fi ve školách. Úřady hrabství Carmarthenshire v západním Walesu minulý týden oficiálně vyjádřily obavu z jeho možného vlivu na dětské zdraví, napsal deník Independent.

Rada hrabství připravuje pro používání této technologie soubor zásad, které chce zavést v místních školách. Doufá také, že budou přijaty na národní úrovni. Tvrdí, že tyto zásady jsou "absolutně nezbytné", stejně jako by bezpečnost dětí měla být "prvořadá", píše Independent. Tento krok, který přivítala i Profesionální asociace učitelů, je vůbec prvním počinem místních úřadů ohledně používání wi-fi ve školních třídách. Wi-fi je instalováno téměř v polovině všech základních a v 70 procentech středních škol v zemi.

Již na jaře vyzval Sir William Stewart, ředitel britského úřadu na ochranu zdraví, k oficiální revizi používání této technologie ve školách. Jeho obavy však britská vláda ignorovala. To německá vláda nyní doporučuje, aby se lidé vystavovali záření z wi-fi jen na "nejnižší možnou míru" a raději používali "konvenční kabelové připojení". Školám je v tomto smyslu rozesílán "instruktážní materiál". Ve frankfurtských školách je již technologie zakázána. Minulý týden navrhla Evropská agentura životního prostředí, aby zdravotní úřady doporučily omezovat vystavení vlivu wi-fi zejména citlivé skupiny, jako jsou děti. Meryl Gravellová, předsedkyně rady, podle Independentu řekla: "Soubor zásad je absolutně nezbytný. Bezpečnost našich dětí ve školách je pro nás prvořadá."

Na druhé straně rada londýnské části Haringey minulý týden zamítla doporučení z letošního července, aby školy upřednostňovaly "kabelové" systémy a používání wi-fi konzultovaly s rodiči a pedagogickým sborem. Nyní však byla tato doporučení zrušena. V platnosti však zůstává stanovisko, aby se wi-fi systémy vypínaly, když nejsou v provozu, kvůli ušetření energie. Radní Martin Newton, lídr liberálních demokratů ve výboru, však podle Independentu obvinil radu z toho, že "hraje s budoucností dětí ruskou ruletu".

Podle článku Geoffreye Leana v deníku Independent ze dne 23. 9. 2007


Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz