Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita otevře dveře a ukáže, jak pomáhá

24. 9. 2007 - BRNO [Econnect / Diecézní charita Brno]

V den svátku sv. Vincence, patrona a zakladatele moderního pojetí charitativní činnosti, se už počtvrté na jižní Moravě uskuteční Den Charity. Akce, která se koná 27. září, podruhé letos proběhne v západních Čechách a připojí se také další regiony. Den Charity nebude sbírkou: naopak, tentokrát má být obdarovanou veřejnost. „Akce je zaměřena na zprostředkování informací poutavou formou, aby si lidé dokázali představit, komu všemu a jakým způsobem Charita pomáhá. Chceme veřejnost odměnit za podporu, kterou nám projevuje,“ řekl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

V Brně se v předvečer Dne Charity, 26. září, bude konat v prostorách CELSUZ - Centra pro lidi sociálně znevýhodněné Diecézní charity Brno na třídě Kapitána Jaroše vernisáž výstavy „Čína očima“ dvou cestovatelů a doprovodní výstava fotografií „Celsuz očima E. Tomanové“. Součástí vernisáže je také ochutnávka čínské kuchyně, lákají pořadatelé. Následující den pak bude brněnskými ulicemi jezdit historická tramvaj s expozicí výrobků chráněných dílen (zejména znojemských), která mezi jízdami bude stát na Masarykově ulici. V přilehlé Panské ulici bude stánek s prodejní výstavou výrobků vytvořených klienty charitních středisek, zejména Effety pro lidi s mentálním postižením a autismem. Klienti Effety vystoupí v 11 hodin na pódiu na náměstí Svobody.

Program na Den Charity je připraven také ve všech oblastních charitách Diecézní charity Brno. Blanenská charita pořádá 27. září na faře v Doubravicích nad Svitavou zahradní slavnost. Brněnská oblastní charita kromě prezentace Effety pro lidi s mentálním postižením nabídne Den otevřených dveří v Domově sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni na Staňkově a v objektech Chráněného bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem na Gorkého a Žabovřeské. Břeclav otevře dveře 26. září ve všech charitních střediscích, den otevřených dveří rovněž organizuje Oblastní charita Třebíč ve všech svých zařízeních.

Oblastní charita Hodonín připravuje na středisku Charitní pečovatelské služby ve Ždánicích a Charitní pečovatelské služby v Bučovicích den otevřených dveří, v centru města navíc budou zaměstnanci Charity a dobrovolníci seznamovat veřejnost s charitní činností. Infostánek se na 27. září připravuje také ve Znojmě – kolemjdoucím sestry z domácí péče nabídnou změření tlaku, lidé si budou moci vyzkoušet i jízdu na invalidním vozíku. Den otevřených dveří se bude zde ve Znojmě – Hradišti konat také v Domově pro matky v tísni, ve Stacionáři sv. Damiána pro lidi s mentálním postižením a v Ateliéru Samuel pro rozvoj pracovních dovedností lidí se zdravotním postižením.

Ve Žďáře oslaví 10. výročí Ponorka – centrum prevence na Nádražní ulici, které bude možné navštívit právě v Den Charity. Prezentovat se budou také nově založené Charity Rajhrad a Tišnov. Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě bude možné navštívit 6. října v rámci měsíce paliativní a hospicové péče. Dne 11. října se pak bude konat již tradiční charitativní sbírka „Koláč pro hospic“ na rohu Masarykovy a Panské ulice v Brně.

Bohatý program Charita připravuje i v dalších krajích. V plzeňské diecézi budou v rámci Dne Charity pro veřejnost otevřena všechna zařízení. V Domově pro seniory sv. Jiří v Plzni-Doubravce bude výstava výtvarných prací žáků Soukromé střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček v Plzni. V diecézi Hradec Králové se zúčastní Oblastní charita Pardubice (Den otevřených dveří v zařízení odlehčovacích služeb Červánky v Třebosicích), Farní charita Nové Hrady u Skutče (Den otevřených dveří v Domě sv. Josefa v Chotovicích s nabídkou výrobků denního stacionáře a benefiční koncert na zámku Nové Hrady), Oblastní charita Hradec Králové (návštěva ve všech svých zařízeních) a Oblastní charity Ústí nad Orlicí (Svatováclavská slavnost a Den Charity na zámecké terase v Letohradě). V olomoucké arcidiecézi pořádají Charita Svaté rodiny v Luhačovice a Římskokatolická farnost Luhačovice u příležitosti svátku sv.Václava 27. září Den s charitou (v 16.00 hodin mše svatá v zámecké kapli a svěcení sochy sv. Gottharda, poté následuje návštěva a prohlídka části zrekonstruované budovy Charity).

Diecézní charita Brno, která Den Charity letos pořádá už počtvrté, poskytuje sociální služby a zdravotní péči od roku 1992. Působí ve více než osmi desítkách středisek, od domů pokojného stáří přes centra prevence drogových závislostí až po chráněná bydlení pro lidi s mentálním postižením. Její strukturu tvoří deset oblastních charit, které sídlí ve městech Blansko, Brno, Rajhrad, Tišnov, Břeclav, Hodonín, Jihlava, Třebíč, Znojmo a Žďár nad Sázavou. Poskytuje péči více než třiceti tisícům klientů ročně.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz