Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

USA: Neposílejte vězně z Guantánamo do zemí, kde jim hrozí mučení

24. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/HRW]

Tuniské úřady špatně zacházely se dvěma dřívějšími vězni z Guantánamo, kteří byli posláni domů v červnu tohoto roku. K incidentu došlo navzdory slibům tuniské vlády, že s bývalými vězni bude zacházet humánně. Zveřejnila to organizace Human Rights Watch (HRW) ve své nové zprávě.

Tuniská vláda stále drží ve vězení oba muže, Abdullaha al-Hajji Ben Amora a Lotfi Laghana. Podle lidí, kteří s nimi hovořili, oba muži uvedli, že situace je tak špatná, že by byli raději zpět na Guantanámu.

„Uzavření Guantánamo dává Spojeným státům skvělou šanci, jak znovu vybudovat svojí morální autoritu,“ uvedla Jennifer Daskal, konzultantka HRW ohledně boje proti terorismu. „Washington by neměl svoji šanci promarnit tím, že bude vracet zadržené do zemí, které jsou známé, že porušují lidská práva a v praxi využívají mučení.“

Zpráva nazvaná “Ill-fated Homecomings: A Tunisian Case Study of Guantanamo Repatriations” popisuje zkušenost těchto dvou Tunisanů poté, co byli posláni do vlasti. Zpráva také naléhá na americkou vládu, aby implementovala administrativní proces, který by umožnil zadrženým včas se dovědět o jejich plánovaném transportu a v případě jejich obavy z mučení nebo špatného zacházení ve své domovské zemi by jim umožnil proces před americkým federálním soudem.

V červnu americké úřady převezly oba muže do Tunisu a předaly je tuniským bezpečnostním složkám. Spojené státy oba muže zadržely na Guantánamo po dobu přibližně pěti let bez toho, aniž by je obvinili z jakéhokoliv zločinu. V červenci dva pracovníci HRW odcestovali do Tunisu, aby zjistili, jaký je osud těchto dvou mužů. Přestože úřady odmítly žádost HRW ohledně setkání s oběma muži, podařilo se jim zjistit více od právníků a rodin zadržených.

Al-Hajji řekl svému právníkovi, že strávil první dva dny po návratu v zadržovací vazbě na ministerstvu vnitra, kde byl zbit policisty, bylo mu vyhrožováno znásilněním jeho manželky a dcer, byl mu odpírán spánek a úředníci ho nutili podepsat dokumenty, které nebyl schopný přečíst vzhledem k potřebě nových brýlí. Poté, co podepsal prohlášení, byl postaven před vojenský soud, který ho odsoudil již v roce 1995 v nepřítomnosti za údajnou účast v mezinárodní teroristické organizaci.

Dalších šest týdnů strávil na samotce. Později byl přemístěn do cely s běžnými zadrženými, kde čeká na soud, který by se měl uskutečnit tento týden. Al-Hajji řekl svému právníkovi, že kdyby mu Američané řekli o jeho odsouzení v nepřítomnosti, odmítl by návrat domů.

Podle Spojených států lze riziko mučení snížit tím, že od příslušné země získá „diplomatické záruky“ - nebo příslib humánního zacházení s předanými vězni. Americký velvyslanec v Tunisu Robert F. Godec řekl HRW, že záruky ze strany Tunisu jsou „specifické a důvěryhodné a my budeme sledovat, jak jsou dodržovány.“ Avšak velvyslanec neuvedl, co Tunisko slíbilo s ohledem na oba zadržené muže, zda svoje sliby dodrželo či jakým způsobem Spojené státy sledovaly dodržení úmluvy.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz