Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zpěvačky se snaží pomáhat matkám v tísni

24. 9. 2007 - PRAHA [GITA]

Vlastní zkušenost přivedla zpěvačku Magdu Malou k myšlence založit občanské sdružení, které pomáhá matkám v tísni a jejich dětem. Obecně prospěšná společnost nese název Mater et Pueri, což v překladu znamená Matka a děti. Provozuje azylový dům a pomáhá svobodným a osamělým matkám v tísni, které mají problémy s bydlením a jimž otcové dětí neplatí výživné, nebo těm matkám, které se ocitly ve složité životní situaci, jež má negativní dopad na děti a na jejich zdravý tělesný a duševní vývoj. Společnost působí již několik let a pomohla mnoha ženám.

Magdu Malou k založení společnosti ponoukla vlastní situace, když zůstala sama s dítětem. „Nedokážu popsat obrovské zklamání a smutek, že moje dítě nebude mít opravdovou rodinu, na kterou jsem se jako sirotek sama tolik těšila. Věděla jsem, že to bude těžké, přesto jsem ani na chvíli o svém rozhodnutí nezapochybovala,“ řekla zpěvačka. Přestože její jméno nebylo neznámé, měla problém s tím, aby dítě i sebe vůbec uživila. Využila tedy své popularity a do pomoci potřebným zaangažovala také další známé tváře. Nadace nyní provozuje azylový dům a příspěvky na jeho provoz získává od sponzorů nebo výtěžky z charitativních koncertů.

Na charitativních akcích jí pomáhá například zpěvačka Marcela Březinová. „Kromě hřejivého pocitu, který mi to přináší, beru své účinkování i jako splátku „tam nahoru“. Jsem vděčná bohu, že mám dvě zdravé děti, hodného manžela a hlavně práci, která mě neskutečně baví a jejímž prostřednictvím můžu také pomáhat. Myslím si, že tohle je v dnešní době zázrak,“ řekla gitĚ. Jako každý rok se i letos 3. listopadu budou v pražském Paláci Blaník konat dva charitativní koncerty, jejichž výtěžek půjde na dostavbu azylového domu pro matky s dětmi.

„Stejně jako kolegové budu vystupovat bez nároku na honorář. Se snahou pomoci mě překvapila i moje téměř dvanáctiletá dcera Vanda, která ve škole nečekaně zorganizovala sbírku hraček. Tři obrovské pytle, které jsme spolu do azylového domu přivezly, udělaly obrovskou radost dětem, maminkám a zpětně i nám,“ uvedla Březinová. Vznik této a podobných nadací připisuje částečně tomu, že se stát se k těmto druhům sociálních otázek chová macešsky. „Na druhou stranu menší společenství může efektivněji pomoci než plošné sypání peněz, které kamsi vyšumí,“ dodala.

A jakým ženám nadace pomáhá? Paní Věra žila se svým manželem a jejich dítětem v bytě jeho rodičů téměř rok. Pak podala žádost o rozvod, protože manžel byl nespolehlivý, nepracoval, nepřinášel domů peníze. Věra proto odešla bydlet ke svým rodičům na chatu. Její otec však onemocněl, Věra si proto našla podnájem. V té době se seznámila s přítelem a společně s ním a svou dcerou odešla do dalšího podnájmu. Přítel měl prudkou povahu, občas ji fyzicky napadl, na její dceru byl hrubý a křičel na ni, ale nikdy ji neuhodil. Dcera se ho bála. Od narození měla problém s nočním pomočováním, prodělala různá vyšetření a léčila se. V té době se vše zhoršilo. Jednoho dne se dcera matce svěřila, že ji muž v noci i přes den, když s ním byla sama, už více než dva roky osahává. Matka s dcerou se okamžitě odstěhovaly s Věřině sestře. Společné bydlení jim však nevyhovovalo, paní Věra proto odešla do azylového domu.

Paní Alice, další obyvatelka azylového domu, pochází z malé vesnice. Když se na učilišti chytila špatné party a dostala se do problémů, pomohla jí matka. Alice začala pracovat. Když otěhotněla, přestěhovala se i s přítelem do Prahy, kde se jim narodil syn. Alice pracovala načerno a neplatila si zdravotní ani sociální pojištění. Přítel dlužil na výživném a Alice si vzala půjčku, aby mohl dluhy splatit. Záhy se však rozešli. S dalším partnerem Alice čekala dvojčata. O jedno dítě ale přišla, a když se vrátila z nemocnice, přítel ji opustil. Odešla tedy do motelu, starala se sama o syna a pracovala jako pokojská. Majitelka motelu ji ale brzy vyhodila a Alice se ocitla v azylovém domě. V šestém měsíci těhotenství se jí narodila holčička, která vážila necelé dva kilogramy. Alice je snaživá – vzorně se stará o své dvě velmi nemocné děti, chodí uklízet, aby si vydělala nějaké peníze. Každý den vstává ve tři hodiny ráno, aby se vrátila dřív, než se děti vzbudí. Jenže jsou tu dluhy – neplacené pojistné, penále za nesplacenou půjčku. Aliči čeká s největší pravděpodobností exekuce rodičovského příspěveku. Paní Alice je v azylovém domě už přes rok a všichni se jí snaží maximálně pomoci.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz