Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Začíná Cizí město – festival národních kultur žijících v Plzni

24. 9. 2007 - PLZEŇ [Econnect]

V plzeňské kulturní kavárně Jabloň bude dnes vystoupením souboru Cultura Africa odstartován nový festival - Cizí město. Klíčovou aktivitou festivalu jsou tématické multikulturní večery, které jsou realizovány ve spolupráci s občanskými sdruženími a neziskovými organizacemi sdružujícími cizince ve městě Plzni. V průběhu následujících dvou týdnů proběhne ještě běloruský, mongolský nebo bulharský večer.

Festival Cizí město je novou aktivitou občanského sdružení Studnice, jehož výrazným projektem je v Plzni již po léta provozování scény kulturní kavárny Jabloň. V poslední době se dramaturgie přimkla především k mladým nezavedeným umělcům, jimž dává možnost realizovat na své půdě výstavy, koncerty, divadelní vystoupení či autorská čtení.

Cílem projektu Cizí město je však prezentovat a přiblížit širokému okruhu občanů z plzeňského regionu kulturu cizinců žijících v Plzni. Záměrem organizátorů je představit a do realizace projektu zapojit především komunity dlouhodobě usazených cizinců tzv. třetích zemí.

Dramaturgyně kavárny Jabloň Irena Velichová vysvětluje: „Naším cílem bylo hlavně zjistit, jak moc může svým obyvatelům, ať z řad cizinců tak starousedlíků, připadat kolik nástrah může na člověka ve styku s ostatními lidmi čekat. Střet kultur, názorů, zvyků, civilizačních zvyklostí... Chceme přiblížit pohledy tzv. cizinců nám tzv. domácím a vytvořit možnost dialogu. Dialogu nejen po umělecké, ale hlavně lidské stránce.“

Náplní jednotlivých pořadů je úvodní slovo o zvycích, kultuře a společenském životě v dané zemi, případně promítnutí filmu (dokumentu, cestopisu) o konkrétní zemi. Dále jsou představovány aktivity organizací sdružující cizince dané národnosti v Plzni. Připraveny jsou ukázky tradičního oblečení, hudebních nástrojů a dalších národních specifik a rovněž ukázky přípravy tradičních národních pokrmů. Nezapomíná se ani na hudební, literární či dramatická vystoupení a diskusi s diváky.

26. září bude v Jabloni o postsovětském prostoru a hlavně o Bělorusku hovořit novinář Alexander Datii. O tři později představí Českomongolské centrum například lidové mongolské písně a ochutnávky tradičních jídel a čajů. 3. října zavítá do Jabloně s obdobným programem Bulharské centrum s Plamenem Prokovjevem. 7. října mohou diváci festivalu okusit něco z klasických japonských frašek Busu a Kaki jamabuši, doplněných přednáškou o japonském divadle kjógenu a 9. října uzavře festival taneční večer s česko – irskou kapelou Poitín.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Tomáš T. Kůs

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz