Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve středočeském kole Ekologické olympiády kralovalo Gymnázium Říčany

24. 9. 2007 - VLAŠIM [Podblanické ekocentrum ČSOP]

-foto-
-foto-
Ve dnech 20. – 22. 9. 2007 proběhnul ve Vlašimi 13. ročník středočeského kola Ekologické olympiády pro studenty středních škol. Soutěž každoročně organizuje Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim ve spolupráci se Správou CHKO Blaník a městem Vlašim. Do Vlašimi se letos sjelo rekordních 59 středoškoláků, kteří si změřili své znalosti a dovednosti.

Pořádání Ekologické olympiády finančně podpořily Lesy České republiky, s. p., Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Centra dětí a mládeže ČSOP Praha, Knihkupectví Daniela Benešov a Středočeský kraj.

Do Vlašimi se sjela tříčlenná družstva středních škol z Benešova, Českého Brodu, Dobříše, Horek nad Jizerou, Kladna, Mělníka, Nymburka, Poděbrad, Příbrami, Rakovníka, Říčan a Vlašimi. Základním tématem letošního ročníku olympiády byla „zvláště chráněná území“. Soutěžící prokazovali teoretické i praktické znalosti především z biologie, ekologie a ochrany přírody v testu i poznávačce, která obsahovala stočtyřicet ukázek našich rostlin, živočichů, nerostů a dalších přírodnin.

Praktická část soutěže byla zaměřena území vlašimského zámeckého parku vč. toku řeky Blanice, které patří do tzv. soustavy evropských chráněných území Natura 2000, jež vytvářejí na svém území podle jednotných principů všechny státy Evropské unie. (Cílem této soustavy je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast. Jedná se o území toku řeky Blanice mezi Vlašimí a Mladou Vožicí (okres Benešov a Tábor), cca 30 km dlouhý úsek + zámecký park ve Vlašimi.), v sobotu pak účastníci olympiády odstraňovali pokosenou rostlinnou hmotu v přírodní rezervaci Podlesí u Býkovic pod Blaníkem, jejíž součástí je rovněž Velký Býkovický rybník (též v soustavě evropských chráněných území Natura 2000).

Páteční večer patřil přednášce Ing. Mgr. Martina Klaudyse o Pozemkovém spolku pro přírodu a památky Podblanicka a nočnímu programu pod hvězdnou oblohou na vlašimské hvězdárně. Pedagogům se také věnoval ředitel Muzea Podblanicka Mgr. Radovan Cáder na exkurzi „Historickou Vlašimí“.

Vítězi středočeského kola se stali studenti z Gymnázia Říčany (Marie Pospíšková, Šimon Zarachovský a Šárka Mikulková), druhé místo obsadilo Gymnázium Kladno (Jan Smyčka, Jitka Ortmannová a Jonáš Horáček) a jako třetí se umístilo další družstvo z Gymnázia Říčany (Zuzana Kalná, Jana Chrudimská a Petr Hlávka). Soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech, si kromě pestrých zážitků a radosti z úspěchu odnesli také hodnotnou přírodovědnou literaturu, vítězné družstvo postupuje do národního kola, které proběhne na jaře 2008 v Libereckém kraji.


Jan Urban

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 9. 2007
Jana Ryvolová
26. 9. 2007
Jana Ryvolová

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz