Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den bez aut vrcholí v sobotu. Na omezení jízd v autech jen osvěta nestačí

21. 9. 2007 - BRNO [Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu]

Patnáctý ročník českého Dne bez aut a osmý ročník Evropského dne bez aut vyvrcholí v sobotu 22. září. Letos akce proběhnou opět ve více než stovce měst a obcí, v polovině z nich se počítá s uzavřením části centra. Výzvu Dětí Země „Nechte 22. září auto doma“ již veřejně podpořilo víc než devět set osob, včetně 15 poslanců a 2 senátorů. Mezi nimi je i ministr životního prostředí Martin Bursík.

„Sice je potěšitelné, že touto akcí se více propaguje veřejná doprava, cyklistika a chůze, ale stále tu chybí rázná restrikce vůči automobilistům jako třeba vysoké zdražení parkovného v centru nebo rychlejší snižování počtu parkovacích míst na povrchu,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země, který se Dni bez aut věnuje již patnáct let.

První Den bez aut v ČR proběhl 15. 11. 1991 na základě výzvy nizozemské Evropské mládežnické organizace pro les (EYFA). Akce zorganizovalo pět ekologických sdružení v Praze a v Brně. Od roku 1995 mají v ČR hlavní iniciativu Děti Země, od roku 2002 evropské akce ke DBA koordinuje Ministerstvo životního prostředí.

Mezi dosavadními signatáři výzvy „Nechte auto doma!“ jsou například spisovatelka Eva Hauserová, herec Petr Vacek, hudebník Jiří Dědeček či filozof Erazim Kohák. Loni ji podpořilo 1.750 občanů, včetně 130 zastupitelů a pracovníků veřejné správy, 23 členů parlamentu a jedné europoslankyně.

Dětem Země se také nelíbí, že stát neustále plánuje výstavbu předražených dálnic, aniž řádně posoudí různé varianty a transparentně vyhodnotí jejich celospolečenský přínos. Příkladem může být rychlostní silnice R52 od Brna na Vídeň přes Mikulov, silnice R55 na Slovácku přes ptačí oblast u Bzence nebo dálnice D3 přes rekreační území v Posázaví.

Špatným příkladem minulosti je i dálnice D8, jejíž trasa má vést bez dlouhého tunelu přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Přitom se do Německa mohlo jezdit i kolem tohoto území přes Mostecko.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 9. 2007
21. 9. 2007
Vykev
21. 9. 2007
Vykev

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz