Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dat Politics předvedou svůj osobitý experimentální electrotrash

21. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/Recyclit]

-foto-
-foto-
Živelnou laptopovou hudbu s prvky popu i experimentu, samply a gliteche, techno-elektro-disko-beaty - to vše lze v sobotu večer očekávat na pražském vystoupení kultovního francouzského elektronického projektu Dat Politics. V roli předskokanů se objeví české “holčičí” elektronické duo My Name Is Ann! Koncert začíná v sobotu 22. září od 20 hodin v klubu Bordó na Vinohradské 40.

"Techno party umíněných post-teenagerů, kteří místo gramců třískají do bříšek mončičáků. DAT Politics: vzbouřené kinderkomando, které místo polední siesty provádí vlastní verzi plyšové revoluce mezi prolézačkou a zasypaným křečkem v hradu z písku. DATs mají vlastní estetickou politiku, překroucený humor, mají NÁZOR, za kterým visí vykřičník se smajlíkem," tak chrakterizují Dat Politics organizátoři koncertu - promotérské sdružení Recyclit.

Dat Politics - od umění k laptopovému avantkýči

Když se laptopová trojice Claude Pailliot, Gaëtan Doplet a Vincent Thierion z poklidného severofrancouzského města Lille rozhodla v roce 1999 navážno věnovat hudbě, založili si pro distribuci vlastních alb a následně i dalších spřízněných hudebních odpadlíků a freaků (Felix Kubin, Aelters, Nathan Michel, Goodiepal) vlastní label Ski-pp.

Jelikož jsou všichni původně umělci, jejich přirozenou tendencí bylo obalit hudbu příslušným vizuálnem. Vznikl tak charakteristický styl grafiky webu i obalu alb (cover k Wow Twist byl německým časopisem Spex vybrán mezi nejlepší obaly roku 2006). I přes malou distribuci labelu Ski-pp, A-Musik a Tigerbeat, kde DATs průběžně vydávali, se jim od začátku dařilo překvapovat na akcích zvučných jmen jako jsou berlínské Transmediale, festival of Vision či Sonic Circuits.

Dveře dokořán na poli pop-experimentálního soundu jim otevřela až nabídka elektroclashových divoženek Chicks On Speed, které jim po společném koncertě nabídly vydání dalšího alba Plugs Plus (2002, CoS) na vlastním labelu. Na dalším albu Go Pets Go (2004, CoS) DAT postupují o krok dál. Do agresivních a razantně poničených techno-elektro-disko-beatů začínají zpívat (taky kňučet, vzdychat a kníkat) a zvou si zajímavé hosty (Nathana Michela a Kevin Blechdom).

Po vydání novějšího alba Wow Twist (2006, CoS) vyráží v zimě spolu se ztřeštěnou performerkou Kevin Blechdom na velké americké turné, během kterého vychází zatím poslední minialbum Are Oui Phony? (2007, Tigerbeat 6). Na obou posledních albech se hitové tendence dostávají jasně do první linie, aniž by DAT ztratili cokoliv ze své ortodoxní harmonické neposlušnosti a beatové živelnosti. Dat Politics, to je intenzivní sled samplů, výkřiků, vokálních zbytků, glitchů, electro úryvků, beatů,…

Hudební posun se projevil i na pódiu. Původně živelné troj-battly s laptopy se proměnily ve „skorokapelovou show“ s živě efektovaným zpěvem a dětskými nástroji. Jejich iritující beatový digiteror a vokální animálnost má za výsledek hudebně perverzní party, která dává hanlivému slovu taneční hudba nový smysl.

My Name Is Ann! - feministický atak, breakcore nebo jenom sranda?

V roli předskokanů DAT Politics se objeví nové zjevení na české scéně, české “holčičí” elektronické duo My Name Is Ann!, které je nekompromisním vykročením za hranice škatulkování a otevřením nových možností hudby. Za projektem MNIA stojí KnofLenka, kterou na živém vystoupení doprovází tanečnice Svatava Kobzová. Společně s partou mladých umělců vytvářejí vizuálně svébytný svět, ve kterém KnofLenka prosívá skrze experimentální elektroniku vlastní zážitky a okamžiky ze života.

Po letošním vydání debutového alba Reciclatge na labelu X Production odjely MNIA první turné po Čechách, vystoupili po boku francouzských breakcorařů Ddamage, s úspěchem reprezentovali českou republiku na renomovaném slovenském festivalu elektronické hudby Wilsonic a natočily klip k singlu Nivel Diez, který v září představí v médiích. Projekt My Name Is Ann! vyvolává kontroverzní reakce, jelikož nastavuje zrcadlo každému úzkoprsému vnímání hudby, nabourává zajetá hudební schémata, irituje svou otevřeností, neuchopitelností, pod nehty zalézající intimitou i přiznanou drzostí.

"Love it or loath it! Je to breakcore, jungle, rave, electro, glitch, pop, falešný výkřik feminismu nebo pocta mužům? Je to umělecká performance nebo koncert? Anebo jenom sranda? Kritici jsou zmatení, kam MNIA zařadit a chlapecké publikum stojí fronty na podpisy. Předvede MNIA na RECYCLIT night pohádkovou UV show, electro core set s dětskými klávesami a synťákem? Nebo se objeví holka s kytarou a glitchem za zády? Dodá Phon.o. beat? Ani my ještě nevíme…," tvrdí organizátoři.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz