Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Doc-Air nabízí cestu k dokumentárním filmům

21. 9. 2007 - JIHLAVA [Econnect/Doc-Air]

Úspěšný autorský debut Lindy Jablonské Kupředu levá je jedním z několika snímků, které se v září objevily jako přírůstky projektu digitální distribuce Doc-Air spojené s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Jihlava. Doc-Air vytváří interaktivní platformu pro všechny podoby dokumentárního a experimentálního filmu, které nějakým způsobem přinášejí objevné či společensky závažné téma nebo poutají pozornost svým estetickým pojetím.

„Pro tvůrce se otevírá spousta možností, jednou z nich je úplně nová forma distribuce. Vznik našeho webového portálu iniciovalo sdružení pořádající jihlavský festival, protože chtělo podpořit celoroční distribuci dokumentárních filmů – chtělo vytvořit prostor pro celoroční festival. Naprostá většina snímků uváděná na festivalech se nedostane ani do kin, ani do televize. Proto vznikl Doc-Air,“ shrnuje motivaci pro vznik portálu jeho manažerka Nina Numankadić.

Z nových zahraničních přírůstků, které na Doc-Air v září přilétají, je třeba upozornit především na dva asijské snímky, které byly uvedeny v rámci MFDF Jihlava 2006: Yellow Box (Taiwan, 2006) – černobílá imprese Ting-fu Huanga jedné hořké podoby novodobého vykořisťování žen v současné Číně; Sýr a červi (Japonsko, 2005)– režisérka Kato Haruyová podává bolestný a zároveň překvapivě přívětivý obraz čekání na smrt vlastní matky.

Pozvánkou k retrospektivě díla francouzského režiséra Chrise Markera během letošního ročníku jihlavského festivalu budiž snímek Kočky ve střehu (uveden na MFDF Jihlava 2005). Režisér se v něm pokusil vícevrstevně zachytit situaci soudobé francouzské politiky. Kolážovitě pojatým snímkem, jejž protkávají žluté kočky na francouzských střechách, jakoby Marker uzavíral tvůrčí i myšlenkovou cestu od svého snad nejslavnějšího snímku Pařížský máj (1963).

Přehled domácí dokumentární tvorby doplní na Doc-Air divácky úspěšný celovečerní debut Lindy Jablonské. Ve snímku Kupředu levá, kupředu pravá autorka rozvedla motivy svého staršího školního filmu a kontroverzní téma současných „mládežnických organizací“ doplnila o pohled na protipól Komunistického svazu mládeže - pravicově orientované Mladé konzervativce.

„Určitě bychom chtěli oslovit všechny lidi, které zajímá politika. Ale vlastně nejen ty, protože mladí lidé, kteří se objevují v našem filmu, budou možná jednou rozhodovat o životních podmínkách každého z nás. Jeden z našich konzervativců byl na nevolitelném místě kandidátky do Poslanecké sněmovny, asi tři z nich se objeví na kandidátkách do zastupitelstev. Zároveň si myslím, že by tento dokument mohl být zajímavý pro mladé lidi, není totiž jenom o politice. Točili jsme také o vztazích, radostech a snech, film zároveň ukazuje, že mladí lidé stále hledají nějaký únik a společnost stejně smýšlejících kamarádů. Jeden mladý komunista řekl, že KSM je pro něj takové akvárium v odporných vodách kapitalismu…,“ dodává sama režisérka.

Vedle snímků současných studentů pražské FAMU je třeba připomenout i ukázky z panelu připravovaných českých dokumentů na rok 2008 (proběhl 11. září pod patronací Institutu dokumentárního film, MFDF Jihlava a Českého filmového centra). K dispozici budou například ukázky z připravovaných filmů Heleny Třeštíkové (René – český Villon), Miloslava Nováka (Mír s tuleni), Radima Procházky (Papírový atentát) nebo Tomáše Kudrny (Vládneme, nerušit!).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz