Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Člověk v tísni slaví 15 let svého života

20. 9. 2007 - PRAHA [Člověk v tísni/Econnect]

Video obsah

V sobotu 22. září oslaví společnost Člověk v tísni na Střeleckém ostrově v Praze patnáct let od svého vzniku. Od 14 hodin je připraven bohatý program, v 18 hodin začíná koncert hudebních skupin Bengas, Al Yaman a Santy y su marabu. Pro přítomné je připraveno české i cizokrajné občerstvení, vstup na odpolední happening i večerní koncert je zdarma. Připraven je také program pro děti.

„Člověku v tísni, přesněji řečeno našemu snažení, které začínalo v roce 1992 v rámci humanitárně-reportérského týmu Epicentrum a pokračovalo jako Nadace Lidových novin, aby se v roce 1994 proměnilo v Člověka v tísni, je letos 15 let,“ říká Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni, který stál u jejích začátků. Oslavu patnáctých narozenin pořádá Člověk v tísni jako poděkování všem, kteří za dobu jeho existence podpořili jeho činnost.

Člověk v tísni vznikl jako humanitární organizace, která za patnáct let rozšířila svou působnost do mnoha dalších oblastí – podporuje rozvoj v méně šťastných oblastech světa (Etiopie, Afghánistán, Namibie a další), podporuje sociální integraci ve 45 českých a moravských městech a obcích, pořádá festival Jeden svět, podporuje dodržování lidských práv (Kuba, Bělorusko, Moldávie a další) a provozuje informační a vzdělávací projekty.

„Člověk v tísni ve světě v rámci svých humanitárních a rozvojových projektů přímo pomohl přibližně 1 156 000 lidem (utečencům a lidem v krizových nebo válečných oblastech, kterým pomohl zabezpečit jídlo, pitnou vodu, přístřeší či nové zaměstnání, žákům a učitelům škol a dalším),“ bilancuje patnáct let Člověka v tísni Marek Štys, vedoucí humanitární a rozvojové sekce. Nepřímo Člověk v tísni prostřednictvím opravené infrastruktury, nových klinik a nemocnic a mnoha jinými způsoby zlepšil životní podmínky 2 819 000 lidí.

Na návštěvníky Střeleckého ostrova čeká odpoledne plné rozličných aktivit, spojených s činností Člověka v tísni. Od 14:45 se koná debata s názvem Jakpak je Dnes u nás doma (Programy sociální integrace, festival Jeden svět, informační a vzdělávací projekty), následovat ji bude veřejná tisková konference se zakladateli Člověka v tísni, Šimonem Pánkem a dalšími, a Zápisníkem zahraničních zpravodajů (setkání s lidmi, kteří pracují pro Člověka v tísni v zahraničí).

Jednotlivé sekce si připravili také svůj vlastní program. „Láska a vášeň v socialistickém seriálu, tak se jmenuje kvíz, který je pro vás připravený v naší normalizační škole. Přijďte a otestujte si své znalosti vtíravých kusů tradiční seriálové tvorby,“ zve Karel Strachota, ředitel projektu Jeden svět na školách. Tento projekt připravuje učební materiály pro střední a základní školy, ve kterých využívá potenciálu dokumentárních filmů. Jeden svět na školách spolupracuje s 2200 základními a středními školami.

„Přijďte a navštivte Grand Hotel Kosmos na Střeleckém ostrově, připraven je bohatý společenský program, příjemné prostředí, pobyty v délce 28 let. V recepci hotelu uspořádáme prezentaci nových zajímavých destinací,“ říká Jiří Knitl z oddělení lidských práv. Návštěvníky čeká také fotografický labyrint se snímky ze zemí, kde Člověk v tísni působí nebo působil, bezvirová zóna, dluhová spirála, dobré fotografie za tisíce a slov a další.

Na koncertu vystoupí kapely Bengas, Santy y su marabu a Al Yaman. Kapela Bengas, která vznikla v roce 2001, hraje romskou hudbu, balkánský folklór, rytmy Arábie a Španělska. Většina členů skupiny Santy y su marabu pochází z Kuby. Latinskoamerická je i jejich hudba – salsa, afro, kubánské tradicionály i vlastní tvorba. Pražská kapela Al Yaman vychází z lidových a zlidovělých písní Jemenu a arabského světa, ve své hudbě spojuje tradiční postupy s prvky taneční hudby.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz