Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Utukové připomínají oběti dopravních nehod v ulicích Prahy

20. 9. 2007 - PRAHA [Auto*Mat]

Zatímco v celé západní Evropě počet smrtelně a těžce zraněných chodců dlouhodobě klesá, v Praze se zvyšuje. V letošním prvním pololetí byli vážně zraněni 102 lidé. Nebývalý je i nárůst zraněných dětí . Statistiky dokazují, že Česká republika patří z hlediska dopravních nehod k nejhorším státům EU. Právě oběti automobilového provozu dnes v ulicích Prahy připomínají Utukové – duše zemřelých.

Happening pořádá iniciativa Auto*Mat v rámci programu Zažít město jinak. Utukové upozornění na nejnebezpečnější ulice a křižovatky v hlavním městě. Auto*Mat tak chce přimět obyvatele města k větší opatrnosti a magistrát ke krokům, které by dalšímu zbytečnému umírání zabránily.

„Letošní rok je charakteristický nebývalým nárůstem úmrtí a vážných zranění účastníků dopravních nehod oproti minulým letům. Proto se Utukové – duchové zemřelých chodců, cyklistů i řidičů – vracejí na místa, kde opustili tento svět. Stanou se tak mementem pro nás přeživší,“ popisuje myšlenku čtvrtečního happeningu jeden z organizátorů, fotograf Štěpán Hon. „Utukové chtějí varovat Pražany před nebezpečím, které znamená silnice, a svou přítomností se zasadit o bezpečnější provoz ve městě. Řidičům připomenou sílu nárazníků a chodcům jejich zranitelnost,“ doplňuje Hon.

„Statistiky dosvědčují, že magistrát nedělá pro ochranu nejzranitelnějších účastníků dopravy –tedy chodců – dost,“ říká Otakar Strunecký z Auto*Matu. „Zatímco na nové dopravní stavby se uvolňují miliardy, do úpravy nebezpečných míst pro pěší jde minimum prostředků. Vedení města s nezbytnými kroky mnohdy nepochopitelně otálí až do okamžiku, kdy na místě dojde k opravdu tragické nehodě.“ Typickým příkladem neschopnosti magistrátu ochránit chodce je Karlovo náměstí. Za poslední tři roky na něm zahynulo nebo bylo těžce zraněno nejméně osmnáct lidí. Magistrát přesto neudělal jediné opatření, které by se zabránilo pokračování hrozivé statistiky.

Mezi nejnebezpečnější místa v Praze patří vedle Karlova náměstí křižovatka Ohrada na Praze 3, kde doprava zraní každý rok průměrně devět lidí. V černých statistikách figuruje také ulice Křižovnická, Vinohradská třída, Vítězné náměstí v Dejvicích nebo křižovatka Bulhar na Žižkově.

Utukové – postavy v bílém overalu se symbolickou stopou pneumatiky na zádech – budou řidiče i chodce varovat před osudovými chybami, kterých se dopouštějí. „S pomocí náhodných kolemjdoucích budou Utukové s pomocí bot jako razítek vytvářet omyvatelnou bílou barvou stopy, které budou sledovat nejfrekventovanější stezky chodců přes vozovky. Ty často vedou mimo vyznačené přechody a lze se jen dohadovat, zda je to chyba chodců či projektantů křižovatek,“ říká Štěpán Hon.

Pražané uvidí Utuky po celý den, především ale v době ranní a odpolední dopravní špičky. Jejich pohyb v ulicích bude možné sledovat také prostřednictvím dopravních kamer dostupných na internetu. Zjevení Utuků volně navazuje na loňský projekt Auto*Matu, kdy město dvakrát po sobě navštívili Andělé. Ti také označovali nejnebezpečnější přechody a křižovatky, navíc pomáhali chodcům bezpečně překonávat ulice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz