Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V plzeňském Divadélku JoNáš se bude diskutovat o romštině

19. 9. 2007 - PLZEŇ [Econnect / Český západ]

Zaměstnanci občanského sdružení Český západ budou hosty besedy „Odpolední škola romského jazyka“, která proběhne zítra, ve čtvrtek 20. září, od 17 hodin v Divadélku JoNáš v Kopeckého sadech v Plzni. Společně s romským spisovatelem Andrejem Giňou a dvěma zaměstnanci Českého západu, kteří se nyní učí romštinu na střední škole, mohou diváci diskutovat o tom, proč zanikají jazyky menšin či proč má smysl vyučovat romštinu.

Hudebním hostem programu bude Vierka Berkyová, která zazpívá romské písně. V Divadélku JoNáš bude možné v rámci programu zakoupit i výrobky romských žen z krejčovské dílny Českého západu. Sortiment zahrnuje nejen ručně tkané koberce, ale i ubrusy a prostírání, kapsáře, tašky či tuniky. Vše ručně tkají a šijí tři ženy z Dobré Vody, které tak získaly plnohodnotné zaměstnání.

Akci pořádá Esprit - plzeňský kulturní servis ve spolupráci se vzdělávacím centrem VVV při společnosti Člověk v tísni a s občanským sdružením Český západ, které od roku 2002 působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi a jehož cílem je vytvářet podmínky pro zkvalitnění života místních obyvatel.

Odpolední škola romského jazyka je součástí projektu "Roming v Měšťanské besedě", který nabízí několik tématických pořadů. Během září se tak uskutečnily nebo se připravují projekce filmu Roming, filmy z projektu Jeden svět na školách, výstava fotografií Lucie Lukeszové nazvaná "Predal savore" a přednáška Jana Baloga o sportovním klubu Palaestra.

Romština je jazyk patřící do indoíránské podskupiny indoevropské skupiny jazyků. Jak uvádí encyklopedie Wikipedia, romština mnoho slov přejímá z jazyků národů, jejichž územími Romové ve své historii putovali. Základem jsou slova indického původu, mezi nejstarší zápůjčky patří slova z perštiny a řečtiny. Jednotlivé dialekty používané v různých zemích se odlišují množstvím těchto přejatých slov, celkovou slovní zásobou, fonetikou, ale i gramatikou.

Encyklopedie dále uvádí, že počet mluvčích ve Evropě lze jen odhadovat na základě obtížně slučitelných statistických dat z různých zemí, proto toto číslo kolísá mezi 4,6 miliony a 12 miliony s realistickým středem okolo 6,6 milionu mluvčích. V českých zemích byla romština poprvé popsána již počátkem 19. století A. J. Puchmajerem, autorkou moderních publikací o romštině je Milena Hübschmannová. V České republice lze v současné době romštinu studovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz