Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čína očima...

18. 9. 2007 - BRNO [Econnect / CELSUZ]

-Foto Vladimir Fofanov-
-Foto Vladimir Fofanov-
...dvou mladých cestovatelů, kteří poslední půlrok strávili v Zemi středu. Jaké dojmy, postřehy a zážitky si přivezli? Na tematický večer zve Multikulturní centrum CELSUZ Diecézní charity Brno. Večer, jehož součástí bude ochutnávka čínské kuchyně a vernisáž výstavy "CELSUZ očima fotografky E. Tomanové", je připraven na středu 26. září se začátkem v 18. hodin. Vstup je zdarma.

Centrum pro lidi sociálně znevýhodněné CELSUZ, které sídlí na třídě Kpt. Jaroše 9, poskytuje řadu služeb. Multikulturní centrum, v rámci kterého se tematický večer uskuteční, umožňuje vytvoření prostoru pro pravidelné setkávání azylantů a cizinců žijících na území České republiky se zástupci české majoritní společnosti (včetně vhodných zaměstnavatelů), a to prostřednictvím kulturně informačních večerů. Cizinci a azylanti jsou také zapojováni do aktivit vzdělávacího centra s osobní asistencí pro zdolání případných kulturně komunikačních bariér.

Kromě toho CELSUZ provozuje informační centrum o sociálních službách na Moravě - I-centrum. To je místem, kam se lidé mohou obracet v případě, kdy si nebudou vědět rady s řešením své momentální tíživé životní situace. Každému, kdo se na informační centrum obrátí, je k dispozici sociální pracovník, který mu poskytne odbornou pomoc a pomůže mu nalézt řešení. Centrum také vede a aktualizuje databázi všech zařízení v rámci Jihomoravského kraje a části kraje Vysočina, které se zabývají pomocí lidem v různých sociálních situacích, ať už se jedná o pomoc seniorům, mladým lidem, rodinám s dětmi, lidem bez domova, nezaměstnaným, případně tělesně, smyslově či mentálně postiženým lidem.

Cílem Aktivačního centra, které představuje další službu CELSUZ, je motivovat a aktivovat sociálně znevýhodněné lidi k smysluplné činnosti. Aktivační centrum se zaměřuje jednak na maminky s malými dětmi, kterým zajišťuje spolu s dobrovolníky hlídání dětí - maminky mohou v této době navštěvovat některý z nabízených kurzů nebo si mohou vyřídit své záležitosti na úřadech. A jednak se zaměřuje na širokou skupinu sociálně znevýhodněných lidí (nezaměstnaní, sociálně slabí, cizinci…), kterým nabízí Tvořivou dílnu, kde se mohou seznámit a vyzkoušet si různé výtvarné techniky, kvalitně a smysluplně strávit svůj volný čas a setkávat se skupinou lidí s podobnými zájmy. Dále nabízí možnost využití internetu, novin a telefonu při hledání práce, zároveň s pomocí při vytváření životopisu nebo motivačního dopisu.

Na chráněné dílny a Sociálně-právní poradnu, kterou lidé mohou v CELSUZ také využívat, navazuje Centrum vzdělávání: klienti si osvojují dovednosti ve vyhledávání nového zaměstnání, učí se ovládat základní softwarové vybavení a internet, naučí se psát na stroji či sestavit životopis. Na projektu se podílejí terénní pracovníci, kteří mapují, vyhledávají a kontaktují potencionální uživatele v jejich přirozeném prostředí, oslovují cílové skupiny, mapují jejich preference, prezentují jim služby a možnosti, dlouhodobě navštěvují a motivují rodiny, vyvíjejí nezbytnou podpůrnou sociální intervenci v rodinách a také mapují vzdělanostní strukturu a potenciál svých lokalit.

Nezaměstnaným a lidem, které nezaměstnanost ohrožuje, pak pomáhá Centrum zaměstnanosti. Hlavním cílem služby je zplnomocnit uživatele natolik, aby byl schopen si pomoci ve své situaci sám. Pomoc se realizuje formou buď jednorázové rady nebo dlouhodobějšího setkávání uživatele s jednotlivými odborníky Centra, kteří hledají a vytváří inovativní postupy a nástroje pro řešení životní situace uživatele. Pro práci s klienty se používají individuální i skupinové metody sociální práce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz