Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skutečný Den bez aut bude až na Zelené pumpě

18. 9. 2007 - CHRAŠTICE [Zelená pumpa]

Nedostavěné cyklostezky, zrušené autobusové spoje, bez auta jako bez ruky. O problémech dopravní obslužnosti v příbramském regionu se bude diskutovat v Chraštickém ekocentru „Zelená pumpa“ na DNI BEZ AUT tuto sobotu 22.9. Lidé do ekocentra dorazí zejména na kolech, čímž vyjádří svůj zájem o dopravu ohleduplnou k přírodě a prospěšnou lidem.

Emise z automobilové dopravy jsou jednou z nejdůležitějších příčin skleníkového efektu a jím způsobovaných klimatických změn. V posledních letech se mnohé vyvinulo k lepšímu – jezdíme kvalitnějšími auty, která spotřebují méně paliva a používáme paliva kvalitnější. Tato opatření však naprosto nestačí přebít následky toho, že se osobní automobilová doprava za posledních dvacet let u nás zdvojnásobila. Ze statistik vyplývá, že na následky znečištěného ovzduší umírá v ČR předčasně až deset tisíc lidí ročně.

Letošní Evropský týden mobility upozorňuje na další negativní dopad automobilové dopravy. Svým heslem „Ulice lidem!“ upozorňuje na to, že auta vytlačila z ulic a cest život. Ulice plná aut, hluku a nebezpečí přestala být místem setkávání, z parků se stala parkoviště a lidé k takovému místu ztratili vztah.

Tyto problémy, které se projevují ve všech regionech nejen České republiky, může každý region řešit sám. Kladných příkladů u nás najdeme mnoho. Příbramsko však mezi nimi není. Automobil zde zůstává hlavním a často jediným prostředkem osobní přepravy. Čím to je?

Odpovědi i možná řešení bude hledat DEN BEZ AUT v Chraštickém ekocentru. Dvě cyklojízdy vyrazí dopoledne z Milína a z Březnice do ekocentra, kde se bude konat debata se zástupci obcí na téma Doprava v regionu. Po debatě je pro veřejnost připravený zábavný program: koncert, hry s tématikou dopravy pro velké i malé o ceny, sklízení technického konopí, jehož pohon je ekologickou alternativou ropného paliva, „místa k zamyšlení“, opékání na ohni a cykloservis zdarma zajištěný firmou Kola Sport z Příbrami.

„Příbramsko je krásné. Ideální krajina pro jízdu na kole, autobusem, vlakem… Jenže nic z toho nejde. Když se chci na devátou dostat z Příbrami do Chraštic, nezbývá mi nic jiného než jet autem. Autobus odjel v sedm, vlak nejede a na kole je to trasa pro vrcholové sportovce nebo sebevrahy. Stejná situace, jak vím, znemožňuje dalším lidem jezdit tady za prací jinak než autem. A to je přeci proti filozofii rozvoje regionu.“ říká Linda Klvaňová, vedoucí Chraštického ekocentra.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz