Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Útlum dolů oživí Ústecký kraj, říká nová analýza

18. 9. 2007 - PRAHA / ÚSTÍ NAD LABEM [Hnutí Duha]

Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum uhelných dolů oživí ekonomiku Ústeckého kraje. Poukazuje na to nová analýza, kterou dnes vydává Hnutí DUHA.

Ekologická organizace v ní mapuje, jak už dnes nová průmyslová odvětví v Podkrušnohoří vytvářejí tisíce pracovních míst. Analýza argumentuje, že vysokou nezaměstnanost způsobila právě závislost na těžbě uhlí – a že na útlumu dolů záleží, zda se Ústecko zbaví image beznadějného kraje, který neláká k investicím.

Hnutí DUHA v publikaci také připomíná příběh Chabařovic, které byly před šestnácti lety ve stejném postavení jako Horní Jiřetín dnes. Zastánci těžby rovněž tehdy argumentovali, že útlum dolu vyvolá masovou nezaměstnanost. Ale ve skutečnosti se Chabařovice změnily v prosperující městečko.

Nová analýza připomíná, že:

  • Projekty v Ústeckém kraji, kterým agentura CzechInvest během minulých osmi let udělila investiční pobídky, vytvořily přes 16 000 pracovních míst.
  • Průmyslová zóna Triangl na pomezí mosteckého, chomutovského a lounského okresu zaměstná 4000 lidí. Pro srovnání: celá Mostecká uhelná společnost na všech svých dolech dohromady zaměstnává 4500 lidí. Velkolom ČSA, jehož rozšíření by znamenalo zbourat Horní Jiřetín a Černice, z toho tvoří jen část.
  • Nové investice se často zaměřují na odvětví, která pomohou snížit spotřebu energie z fosilních paliv: Knauf v Krupce u Teplic postavil továrnu na izolační materiály, Kyocera v kadaňské průmyslové zóně zaměstná 300 lidí při výrobě fotovoltaických panelů k výrobě solární elektřiny.
  • Výzkumný ústav hnědého uhlí – firma, kterou vlastní a společně provozují severočeské uhelné společnosti – přiznává, že bourání Horního Jiřetína a Černic nic nevyřeší. Snižování počtu zaměstnanců v dolech pouze „odsouvá zhruba o 15 let“.
  • Už v roce 1998 v Chabařovicích nebyl ani jeden registrovaný nezaměstnaný bývalý zaměstnanec Palivového kombinátu Ústí nad Labem. Přitom hlavní vlna propouštění začala o pouhé dva roky dříve.

Hnutí DUHA ve středu pořádá konferenci, kde budou odborníci a místní politici diskutovat, jak využít útlumu dolů k ekonomickému oživení Ústeckého kraje a rozhýbat zde nová odvětví.

Ústecké krajské zastupitelstvo bude v listopadu hlasovat, zda územní ekologické limity těžby uhlí – které chrání zbývající obce před rozšiřováním dolů – zahrne do tzv. zadání zásad územního rozvoje.

Jana Kubáňová z Hnutí DUHA, autorka analýzy, řekla: „Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum uhelných dolů oživí Ústecký kraj. Právě na postupném omezení těžby záleží, zda se Podkrušnohoří zbaví škodlivého obrazu bezperspektivního místa. Rozšířený dojem, že zdejší ekonomika rovná se uhelné doly, uhelné doly a uhelné doly, už pár let neplatí. Rychle tu rostou nová odvětví. Investiční pobídky CzechInvestu v Ústeckém kraji vytvořily šestnáct tisíc pracovních míst. Jedna jediná průmyslová zóna Triangl zaměstná čtyři tisíce lidí – to je skoro tolik jako celá Mostecká uhelná společnost dohromady. Ilustrativní je příběh Chabařovic, kde před rozhodnutím o útlumu dolů také vyhrožovali sociální katastrofou. Dneska je to prosperující městečko.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz