Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

GAIA požádala poslance o zrovnoprávnění žen v rodinách a domácnostech

17. 9. 2007 - PRAHA [Econnect / GAIA]

-Foto Agentura GAIA: Prezentace projektu na mezinárodním setkání-
-Foto Agentura GAIA: Prezentace projektu na mezinárodním setkání-
Na poslaneckou sněmovnu se obrátilo občanské sdružení Agentura GAIA s podnětem k politické diskusi a žádostí o řešení, jak politicky, právně a ekonomicky zhodnotit čas, energii a lidský potenciál věnovaný do práce v domácnosti a péče o rodinu. GAIA se na poslance obrací v rámci svého projektu "Quo vadis, femina?", jehož cílem je zpracovat současnou vizi českých žen, jejich představu o tom, co chtějí a potřebují, čím prospívají vedle svých rodin i nejširší společnosti.

Z výzkumu a diskusí se ženami rozdílných věkových a sociálních kategorií vyplynulo, že české ženy nepociťují diskriminaci pouze na pracovním trhu a v otázce platů, ale stejnou měrou také v soukromé sféře, v rodinách a domácnostech. Většina žen zapojených do projektu se shodla na tom, že naše společnost a její politický a právní systém se nezajímá o čas a energii ženy, kterou investovala do dětí, jejich výchovy, chodu domácnosti a rodiny, uvádí GAIA.

"Přitom kapitalismus paradoxně uznává, že čas jsou peníze. Nikoliv však čas ženy. Prvotně chybí morální ocenění. Společnost se tváří, jakoby domácí práce a povinnosti se zachování druhu a rodu neexistovaly. Očekává se samozřejmá dobrovolnost. Naše láska k druhým. Společnost podvědomě se vztahy počítá, ale vědomě je ignoruje," vysvětluje autorka a vedoucí projektu Marie Haisová.

Podle Agentury GAIA je úkolem pro strategické orgány promyslet, jak zakalkulovat mikroekonomiku každodennosti do společenské makroekonomiky, jak promítnout hodnotu mikrosvěta rodiny do makrosvěta společnosti, který se honosně a paradoxně vyčísluje hrubým domácím produktem. Z tohoto důvodu obeslala všechny poslance a poslankyně Parlamentu České republiky se žádostí o pomoc a o rozvinutí politické diskuse na toto téma.

Jelikož žijeme ve společnosti, která hovoří řečí čísel, pak se buď svět čísel přizpůsobí světu reálnému, anebo realitu bude třeba do čísel převést, uvádí GAIA, která připomíná, že následky této nedůslednosti taktéž z výsledků průzkumu vyplývají: ženy se často potýkají s vyčerpáním, vyhořením z únavy a nekončících neceněných nároků a očekávání, které jsou na ženy permanentně kladeny.

"Mohu zmínit příběh ženy, která se starala o těžce nemocného manžela do jeho smrti, každý den, permanentní služba. Když zemřel a došlo na vyrovnání, musela vyplatit jeho děti, které pro otce nic neudělaly a na společném majetku neměly žádnou zásluhu. Když žena v předdůchodovém či důchodovém věku má vyplatit dětem manžela či exmanželovi polovinu střechy nad hlavou, tak je vážnou kandidátkou na bezdomovectví. Zde je velká mezera v právním systému. Měl by se zhodnotit čas a energie žen i mužů, který věnují péči druhým v zabezpečení chodu rodiny, při vyrovnávání společného jmění manželů i všech ostatních majetkově-právních řízeních," uzavírá Marie Haisová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 9. 2007
22. 9. 2007
22. 9. 2007
počtyLenka
6. 11. 2007
lubob

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz