Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ulice pro lidi – alespoň jeden týden v roce

17. 9. 2007 - PRAHA [NSZM/Econnect]

Včera zahájil již šestý ročník Evropského týdne mobility, který vyvrcholí Dnem bez aut v sobotu 22. září. Mezinárodní kampaň má především upozornit na neúnosnou situaci dopravy ve městech a propagovat její šetrnější formy, jako je obyčejná chůze či jízda na kole.

Občané v celé Evropě i dalších částech světa vyzkoušet, jak vypadá pohyb městem bez auta - pouze na kole, pěšky či hromadnou dopravou. V letošním roce se do kampaně zapojilo více jak 1500 měst z 34 zemí Evropy i světa, 75 z nich také z České republiky. Téměř polovinu účastníků kampaně v ČR tvoří členská města a obce Národní sítě Zdravých měst (NSZM).

Zdravá města a obce připravují na celý týden stovky zajímavých akcí, jejichž smyslem je zvýšit zájem o alternativní způsoby dopravy a bezpečnost silničního provozu a zlepšit povědomí o negativních dopadech intenzivní dopravy v centrech měst. Kromě toho již během celého roku realizují tzv. trvalá opatření např. na podporu bezbariérovosti či bezpečnosti dopravy.

Nové nízkopodlažní autobusy i stojany na kola

Řada měst v rámci kampaně realizuje také opatření, která budou zvyšovat bezpečnost a kvalitu dopravy i po jejím skončení. Ve Zdravém městě Kroměříž např. v letošním roce vybudovali další osvětlené přechody pro chodce, bezbariérové přechody a nakoupili dva nové nízkopodlažní autobusy MHD. Zdravá obec Velký Beranov pak umístí u budovy obecního úřadu a u dětského hřiště v centru obce stojany na kola. Všechny zastávky MHD budou nově opatřeny jízdními řády vytištěnými velkým písmem, tak aby informace byla lépe dostupná všem spoluobčanům.

Na zastupitelstvo pouze na kole

20. září budou mít ve Zdravém městě Litoměřice zastupitelé zvláštní den, čeká je totiž výjezdní zasedání v prostorách ZŠ Ladova. Tentokrát však pojedou od budovy radnice společně a na kolech. Jednání pak bude probíhat standardním způsobem a na pořad dne se dostanou všechny důležité body.

Vyzkoušejte si MHD jeden den zdarma

Mezi tradiční akce pořádané městy patří také MHD zdarma. Občanům se tak nabízí unikátní možnost svézt se autobusem či tramvají zdarma a nechat v tento den auto doma. Vyzkoušet si tuto alternativu budou moci cestující např. ve Zdravých městech Strakonice, Brno, Litoměřice či v Uherském Brodě.

Města bez aut

Jak by mohla vypadat centra měst a obcí, kdyby v nich nejezdilo tolik aut a některé části by se proměnily v klidové zóny? Tak to bude k vidění např. ve Zdravém městě Letovice, kde bude ulice U parku patřit jen těm nejmenším.

Mládež hlídá rodiče – alespoň na silnici

Jak dospělí dodržují předpisy za volantem, budou sledovat studenti středních škol ve Zdravém městě Třebíč v rámci akce „Mládež a dopravní předpisy“. Zaměří se především na místa u rušných křižovatek, železničních přejezdů a v jednosměrných ulicích. Společné hlídky, tentokrát malých školáků a policistů, budou střežit také Zdravé město Varnsdorf.

Doprava a bezpečnost – společné téma Zdravých měst

Zdravá města, obce a regiony se mohou v tomto roce také zapojit do tzv. Společného tématu „Udržitelná a bezpečná doprava“, které na počátku roku 2007 vyhlásila Rada vlády pro udržitelný rozvoj. Cílem této iniciativy je realizovat co nejvíce tzv. místních akcí - aktivit, trvalých opatření - majících konkrétní dopad na podporu bezpečnosti a udržitelnosti dopravy. Více na http://www.nszm.cz/doprava.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz