Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Proseku se bude tuto neděli uklízet podzemí

13. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/ČSOP]

V rámci celosvětové akce Clean Up the World budou ochránci přírody provádět úklid podzemních prostor pod přírodní památkou Prosecké skály v Praze 9. Bývalé těžebny jsou nyní zimovištěm netopýtů, ale současně se bohužel stávají smetištěm neukázněných návštěvníků. Zájemci se k této akci mohou připojit.

Český svaz ochránců přírody bude v neděli 16. září uklízet podzemí přírodní památky Prosecké skály. Akce se uskuteční v rámci celosvětové kampaně Clean Up the World, kterou v České republice koordinuje Česky svaz ochránců přírody už od roku 1993. Ve 120 zemích světa se jí účastní více jak 35 milionů lidí. V České republice uklízí svět každým rokem téměř 9 tisíc obyvatel. Akce se koná pod záštitou UNEP. Generálním partnerem akce je v České republice Nadační fond Veolia.

V podzemí Proseku se nachází zbytek labyrintu chodeb, které jsou pozůstatkem po těžbě písku. Písek se těžil již před 200 lety. Přírodní památka Prosecké skály byla vyhlášena především jako zimoviště netopýrů a vrápenců právě v těchto chodbách. Na skalách, tvořených pískovci, se zachovaly zbytky teplomilných světlých trávníků. Teplo dělá dobře také „cizincům“ - můžeme zde najít i exotický kaktus - středomořskou opuncii.

Úzké a dlouhé chráněné území je vystaveno velkému civilizačnímu tlaku. Odpadky, PET lahve, hadry atd. jsou všudypřítomné na povrchu i v podzemí. Proto, tak jako každý rok, i letos Český svaz ochránců přírody, 72. základní organizace GEO pořádá úklid této přírodní památky. Pomoc veřejnosti je vítána! Přijďte se podívat na PP Prosecké skály. A pokud se podíváte i pod nohy a seberete nějaký ten „odpadek“ co tu zanechal méně ukázněný návštěvník, uklidíte tak, byť v malém, kousek naší Země.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

14. 9. 2007
14. 9. 2007
tuto neděli !Michal Štingl

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz