Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český západ podporuje vzdělanost a zaměstnanost Romů

11. 9. 2007 - TOUŽIM / DOBRÁ VODA [Econnect / Český západ]

-Kurzy práce s počítačem mají obyvatelům Dobré Vody pomoci obstát na trhu práce. Foto: archiv Český západ o.s.-
-Kurzy práce s počítačem mají obyvatelům Dobré Vody pomoci obstát na trhu práce. Foto: archiv Český západ o.s.-
Další úspěchy přinesl projekt Komunitní práce v Dobré Vodě a okolí na Toužimsku“, který realizuje občanské sdružení Český západ, jenž působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi. Hlavním cílem projektu, který nyní vstupuje do své druhé půli, je zvýšení zaměstnanosti a vzdělanosti místní romské komunity a její začlenění do většinové společnosti.

Projekt, který probíhá od září 2006 do června 2008, se zaměřuje na celou osmdesátičlennou romskou komunitu žijící v Dobré Vodě. „Snažíme se problémy místní komunity řešit komplexně, protože jiný postup, podle nás, nevede k cíli,“ říká Eva Haunerová, mluvčí občanského sdružení Český západ. „Příčinu mnohých problémů vidíme v nízké vzdělanosti. Pokud člověk není vzdělaný, těžko hledá kvalifikovanou a stálou práci, jeho životní úroveň klesá. Rodiče pak v takové situaci často přestanou posílat děti do školy, protože nemají peníze na autobus či svačiny. Dítě tedy opět nezíská potřebné vzdělání, aby mohlo v dospělosti ze začarovaného kruhu nezaměstnanosti a chudoby vystoupit,“ vysvětluje situaci Eva Haunerová.

Český západ tedy podporuje vzdělanost nejen dětí a mládeže, ale skrze nejrůznější kurzy a rekvalifikace se snaží změnit nedůvěřivý postoj ke vzdělání i mezi dospělými, kteří pak mohou zpětně svým postojem ovlivňovat děti.

Angličtina i počítačové kurzy

Během prvního roku realizace projektu zorganizovalo sdružení pro dospělé mnohé vzdělávací programy, které vyplynuly přímo z potřeb členů romské komunity. Mezi tyto programy patří kurz anglického a českého jazyka, kurz práce na počítači, zdravotnický kurz či kurz umění komunikace. V nabídce vzdělávání však nechybí ani kurzy právního a pracovně-právního povědomí nebo kurz „Jak si hledat práci“, které mají dospělým napomáhat k lepší orientaci na trhu práce.

Obyvatelé Dobré Vody mají rovněž možnost využívat služeb sociální a právní poradny. Investice do vzdělávání se již v Dobré Vodě postupně začíná navracet v podobě zvýšení zaměstnanosti. Nyní zde pracuje více než padesát procent všech obyvatel a tři dospělí studují na střední škole.

Podpora vzdělanosti začíná v Dobré Vodě už ve dvou letech věku dítěte. Pro ty nejmenší je otevřena Školička, která má děti připravit na vstup do základní školy. „Snažíme se však, aby větší děti navštěvovaly přímo mateřskou školu v Toužimi,“ doplňuje Eva Haunerová.

Děti mohou využít doučování i Odpolední klub

Starší děti, které již navštěvují základní školu, mohou denně využívat možnosti individuálního doučování, jehož cílem je pomoci dětem zvládat dětem nároky školy tak, aby nebyly přeřazovány do školy praktické. Pro děti z druhého stupně je denně otevřen Odpolední klub v Toužimi, kde si mohou při čekání na jediný autobusový spoj do Dobré Vody udělat domácí úkoly, zahrát společenské hry či pracovat na počítači. Sdružení rovněž dětem nabízí aktivní trávení volného času. Mezi nejoblíbenější aktivity patří tvořivé a sportovní odpolední programy s asistentkou, taneční kroužek, filmový klub, kurz angličtiny nebo nejrůznější výlety do okolí.

Dalším cílem projektu, který se daří naplňovat, je podpora fungování místní samosprávy. „V červnu schválilo zastupitelstvo Toužimi vznik osadního výboru, který by se měl stát prostředníkem v jednáních mezi obyvateli Dobré Vody a komunálními politiky,“ pokračuje Eva Haunerová. „Jako velmi pozitivní vidíme i to, že se Českému západu podařilo navázat cenná partnerství s místními subjekty - s městem Toužim, se Základní školou Toužim a Úřadem práce v Karlových Varech,“ uzavírá mluvčí sdružení.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz