Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Září - měsíc biopotravin

11. 9. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

-foto-
-foto-
Září je už třetím rokem Měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Záštitu nad touto propagační akcí převzala ministerstva zemědělství a životního prostředí. Jak zjistila Zdeňka Kuchyňová, stejně jako předchozí roky, i letošní Měsíc biopotravin má své heslo, a to zní: Žiju bio?

Musím upřímně říct, že já moc ne. Čas od času bio výrobek koupím. Už jsem ochutnala zeleninu, sýry, bioprasátko i biovíno. Ale pojďme k Měsíci biopotravin. Ten vedle tradičních biojarmarků a dožínek představuje biopotraviny v tom nejširším slova smyslu jako životní styl. Do akce se zapojují desítky ekologických farem, výrobců, obchodníků a prodejců biopotravin po celé České republice, říká koordinátor akce Tom Václavík.

"My jsme už v prvním roce měli téměř sto akcí a v letošním roce máme opět téměř stovku různých akcí. A proč v září? Za prvé, v září je ještě poměrně pěkné počasí a cesty na ekofarmu mohou být spojeny s hezkým výletem do přírody. V září je navíc sklizeň v plném proudu. Farmy nabízí červou zeleninu, ovoce. Zákazníci mohou na farmách rovnou nakupovat."

A opravdu je kde. Ekologických farem je u nás už 1.300 a prodejen zhruba 2.000, od malých krámků až po supermarkety. A jak to vypadá se zájmem o bioprodukty? "Výrazně stoupá už několik let. Jen v loňském roce jsme za biopotraviny v ČR utratili téměř třičtvrtě miliardy korun a to byl meziroční nárůst o téměř 50 procent. V letošním roce očekávám, že spotřeba poroste ještě rychleji."

Zúčastnil jste se některého odpoledne na biofarmě a sledoval jste reakce lidí? "Ano, několika. Většina lidí, kteří na ekologickou farmu přijedou, jsou velmi nadšeni, když vidí, jak farmy fungují. Na vlastní oči se předsvědčí, že to, co o sobě říkají, že nehnojí chemickými látkami, je pravda. Vidí, že jsou zvířata zdravá a hezká a když jim dají ochutnat na ekofarmě, tak většinou odjíždějí s plným nákupem."

logo

A jak reagují děti? Některé vidí ta zvířata poprvé. "Skvěle, protože na ekofarmě si většinou mohou zvířata pohladit. Většinou jsou to rodinné farmy, které těch zvířat mají jen pár, stovku nebo pár stovek kusů, většinou jsou přístupné a děti si to velmi užívají."

Přesto, že v Česku v posledním roce přibylo ekologických farem, jejich produkce zatím nedostačuje pokrývat poptávku. Během září ekofarmy nabízí dny otevřených dveří, pikniky, ukázku práce se zvířaty, ochutnávky a přednášky. A pokud se chcete na některou ekofarmu podívat, stačí když budete soutěžit na internetové stránce www.mesicbiopotravin.cz a víkend na farmě můžete vyhrát.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz