Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Thajsko: Separatisté zabili v jižních provinciích více než 2 tisíce obyvatel

7. 9. 2007 - PRAHA [Econnect/HRW]

Ve snaze o vytvoření nezávislého státu na území jižních pohraničních provincií Thajska, separatisté zabíjí a terorizují civilní obyvatele, útočí na školy, komunitní nemocnice a buddhistické kláštery. Ve své nové zprávě to uvedla organizace Human Rights Watch (HRW).

Zpráva nazvaná “No One is Safe: Insurgent Attacks on Civilians in Thailand’s Southern Border Provinces,” dokumentuje porušování lidských práv a násilí proti civilistům, která mají na svědomí separatisté v etnicky převážně malajských a muslimských provinciích Pattani, Yala, Nrathiwat a Songhkla v době od ledna 2004 do července 2007.

Zpráva je založená na rozhovorech s očitými svědky, rodinami obětí, akademickou obcí, novináři, právníky, obhájci lidských práv a vládními úředníky. Kromě toho zpráva obsahuje původní svědectví členů a militantů ze separatistických skupin, kteří hovoří o své motivaci a obhajují útoky.

„Po dekádách povstaleckých bojů nízké intenzity se thajské jižní provincie stávají scénou brutálních ozbrojených konfliktů,“ řekl Brad Adams, ředitel asijské sekce HRW. „Militantní separatisté záměrně útočí na buddhistické a muslimské civilisty palnými zbraněmi, bombami a mačetami.“

Separatistická skupina Pejuang Kemerdekaan Patani, která patří do volné sítě národní revoluční fronty BRN, se nyní objevila jako hlavní opora nové generace militantních separatistů. Stále častěji tvrdí, že jižní pohraniční provincie nepatří mezi území thajských buddhistů, ale jsou to podle nich tzv. religiózní zóny konfliktu, které se musí rozdělit etnické malajské muslimy a „nevěřící“. Separatisté chtějí násilím osvobodit tzv. islámskou zemi Patani, která je podle nich okupována thajskými buddhisty.

Výzkum HRW zjistil, že militantní separatisté provedli od roku 2004 do roku 2007 více než 3 tisíce útoků na civilní obyvatele. Ve stejné době došlo k nejméně 500 útokům na nejrůznější vojenské jednotky a jejich personál a je stejnému počtu útoků na policisty.

Ze 2 463 lidí zabitých při útocích v posledních třech letech bylo zhruba 90% civilistů. Thajští buddhisté a etničtí malajští muslimové byli zabiti při bombových útocích, přestřelkách a přepadeních. Došlo ke stovkám útokům na učitele, školy, zaměstnance nemocnic a zdravotních středisek. Poprvé v historii regionu zde separatisté zabíjeli buddhistické mnichy.

„Násilí proti civilistům užívají separatisté, aby vyhnali thajské buddhisty z provincií, udrželi malajské muslimy pod kontrolou a zdiskreditovali thajské úřady,“ uvedl Adams. „Útočit na civilisty je ovšem za všech okolností nezákonné a morálně neospravedlnitelné.“

HRW také zdokumentovala separatistické útoky na etnické malajské muslimy, kteří spolupracují s thajskými úřady nebo jsou v opozici vůči operacím militantů. Tito muslimové jsou považováni za zrádce a mezi obětmi jsou často religiozní vůdci nebo rodiče, kteří odmítají verbování nebo výcvik nových členů militantních skupin ve svých vesnicích či jsou známí svojí kritikou povstaleckých aktivit.

HRW žádá separatistické skupiny a thajskou vládu, aby zavedly konkrétní opatření na ochranu civilních obyvatel a ihned ukončily všechny útoky, které nerozlišují mezi civilisty a bojovníky. Kromě toho by separatistické skupiny a thajské úřady měly dovolit nezávislé, nestranné a efektivní vyšetřování veškerých incidentů a postavit před soud všechny zodpovědné osoby.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz