Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lékaři bez hranic: Představte si, že ve vašem městě vypukla válka

3. 9. 2007 - PRAHA [Econnect / Lékaři bez hranic]

-Foto Lékaři bez hranic/Sebastiao Salgado-
-Foto Lékaři bez hranic/Sebastiao Salgado-
Utíkáte s rodinou, přáteli, sousedy. Jdete pěšky dny nebo týdny, nesouc v náručí své děti nebo sourozence a tu trochu majetku, co jste zachránili. Potřebujete střechu nad hlavou, vodu, jídlo a možná také zdravotnickou péči... – Tak uvádí mezinárodní organizace Lékaři bez hranic výstavu Uprchlický tábor v srdci města, která bude od zítřka do neděle 9. září k vidění na pražském náměstí Míru.

Výstavou návštěvníky spolupracovníci organizace se zkušenostmi ze zahraničních misí, kteří jim také přiblíží situace, s nimiž se setkávají při poskytování zdravotnické péče lidem postiženým konflikty. "Na pár okamžiků se budete moci vžít do situace milionů lidí z celého světa, kteří uprchli před násilím a pronásledováním – od Afganistánu po Čečensko, od Kolumbie po Demokratickou republiku Kongo, od Severní Korey po Súdán," zvou organizátoři. A dodávají: Odhaduje se, že 33 milionů lidí bylo přinuceno utéct z domovů a hledat útočiště někde jinde...

33 milionů lidí na útěku - kde jsou?

Přibližně 12 milionů lidí na celém světě má oficiální status uprchlíků nebo žadatelů o azyl - při hledání bezpečí opustili svou vlastní zemi. Přibližně 21 milionů lidí je považováno za „vnitřně vysídlené osoby“: jsou na útěku před boji nebo pronásledováním uvnitř své vlastní země. Tato čísla rok od roku kolísají, neboť pohyby uprchlíků jsou vždy následkem politických a vojenských konfliktů. Celkový počet vnitřně vysídlených osob na světě je proto velmi obtížné stanovit.

Mezinárodní úmluvy jako Ženevská konvence o uprchlících zaručují uprchlíkům určitá práva a ochranu. Na vnitřně vysídlené osoby se tato práva ovšem nevztahují, jsou tedy často bez ochrany a nedostane se jim skoro žádné pomoci.

Uprchlík nebo vnitřně vysídlená osoba?

Za uprchlíky jsou považovány osoby, které překročily státní hranici, aby našly útočiště v jiné zemi. Nachází se mimo svou vlast a mají oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských, národnostních, z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám nebo i zastávání určitých politických názorů. Jsou neschopni přijmout, nebo vzhledem k výše uvedeným obavám, odmítají ochranu své vlasti.

Pojem „vnitřně vysídlená osoba“ se používá pro člověka rovněž uprchlého ze svého domova, avšak stále se zdržujícího ve své zemi. Dvě třetiny všech lidí, kteří byli donuceni opustit své domovy, patří ke skupině „vnitřně vysídlených osob“. Lidé na útěku ve vlastní zemi mají méně práv než uprchlíci za hranicemi své země, kteří jsou chránění mezinárodním právem. Životní podmínky, ohrožení násilím a zranitelnost vůči nemocem jsou však stejné jako u uprchlíků.

Uprchlíci i vnitřně vysídlené osoby jsou na útěku často ze stejných příčin.

Jak pokračuje život uprchlíků v táborech?

V mnoha částech země lidé utíkají před válkou a násilím: Zažili, jak rodinní příslušníci, přátelé a sousedi byly uneseni, zabiti, jak byly vypáleny nebo vybombardovány jejich domy. Podle odhadů je globálně na útěku 33 milionů mužů, žen a dětí.

Uprchli, aby si zachránili život. Často jsou na cestě několik týdnů, pěšky nebo v přeplněných vozech. Rodiče nesou své děti v náručí, starší sourozenci pomáhají mladším. V mnohých případech si uprchlíci mohou vzít s sebou pouze několik málo věcí, které se na dlouho stanou jejich jediným majetkem. Co bude dál? Uprchlíci si sice zachránili život, nyní však potřebují střechu nad hlavou, vodu a jídlo, často také lékařskou pomoc.

Uprchlický tábor v srdci města je připraven podle skutečných materiálů a prostředků používaných Lékaři bez hranic při poskytování zdravotnické péče po celém světě. Výstavou návštěvníky provedou humanitární pracovníci organizace. V rámci výstavy si návštěvníci mohou prohlédnout fotografie od renomovaných fotografů, kteří pracovali po boku Lékařů bez hranic. Výstava je otevřena od úterý do pátku vždy od 9 do18 hodin, o víkendu od 10 do 19 hodin, vstup volný.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz