Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace vyhlašují sbírky na pomoc Řecku

29. 8. 2007 - PRAHA [Econnect / ADRA / Člověk v tísni]

Pomoci Řecku, které sužují katastrofální požáry, mohou lidé prostřednictvím zahájených sbírek. Na konto sbírky SOS Řecko, kterou vyhlásila společnost Člověk v tísni, je možné přispět bankovním převodem na konto 34473447/0300 nebo zasláním dárcovské sms zprávy ve tvaru DMS SOSRECKO na číslo 87777. Veřejnou sbírku na pomoc Řecku zahájila také humanitární organizace ADRA. Číslo účtu je 211211211/0300, v. s. 300, kód pro dárcovskou sms je DMS RECKO.

Prostředky ze sbírky SOS Řecko budou použity na pomoc postiženým lidem a místům, především na obnovu venkovských oblastí, zasažených ohněm. „Kdyby přispěl každý, kdo do Řecka jezdí na dovolenou, pár set korun, podařilo by se pomoct v řadě vesnic, kde lidé kvůli ohni přišli nejen o své domy, školy a obecní infrastrukturu, ale i o pole a sady – tedy o svůj tradiční způsob obživy,“ uvedl Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni.

Vyhlášení sbírky společnosti Člověk v tísni podnítily také informace řecké komunity žijící v Česku. „Pokaždé tam v létě něco hoří, ale tohle je něco jiného,“popisují situaci zpěvačky Martha a Thena Elefteriadu, které se na společnost Člověk v tísni obrátily. „Je to, jako když tady byly záplavy. Řekové byli jedni z prvních, kteří nabídli Česku pomoc, ne-li úplně první ze zahraničí,“ dodávají.

„Vybrané prostředky použijeme na obnovu normálního života ve vesnicích, které zničily požáry. Pomáhat začneme, jakmile to bude možné “ říká Šimon Pánek. Kromě více než 800 řeckých hasičů se na boji se živlem podílí týmy ze 17 zemí. „V této fázi jsou v zemi potřeba profesionální hasičské týmy, technika a dobrá koordinace. Až ale ohně dohoří, budou potřeba vládní i nevládní organizace, které vrátí život Řeků do normálních kolejí a pomohou jim obnovit například tradiční zemědělství,“ dodává Šimon Pánek.

ADRA: Situace v Řecku přerůstá v národní katastrofu

Veřejnou sbírku na pomoc Řecku vyhlásila také humanitární organizace ADRA. K otevření finanční sbírky přispěla také řada dotazů a výzev z řad občanů. Dárcovská SMS ve tvaru DMS RECKO je již aktivní. ADRA Česká republika plánuje podpořit projekty obnovy ve spolupráci s místními sdruženími a v tomto smyslu rovněž jedná s ostatními národními organizacemi ADRA v Evropě.

„Je to hrůza … Požáry vesnici, ve které přes léto žiji s rodinou, nás minuly ve vzdálenosti asi jednoho a půl kilometru. Celý Peloponés jako by byl v plamenech. Ve vedlejší vesnici shořel do základů dům manželova strýce. Jeho sousedovi shořelo šest set olivovníků. Žil z jejich každoroční sklizně. Uhořel dobytek. Pro řecké zemědělství jsou požáry velká rána. Kdo ví, jak dlouho se budou místní z této katastrofy vzpamatovávat,“ vylíčila telefonicky kolegům v ADRA Česká republika situaci Lucie Kuligová, která se před několika lety provdala do Atén.

"Až pomine požár, lidé se budou vracet na místa, kde žili. Nebudou mít kde bydlet, nebudou mít svoje hospodářská zvířata, ani své olivové háje, které je po celé generace živily. Začne těžké údobí, ve kterém budou potřebovat pomoc. A na tuto dobu chceme být, díky zahájené sbírce, připraveni. Český národ prokázal už nejednou, že se k utrpení druhých nestaví lhostejně. Věříme, že se tento dobrý charakterový rys projeví i tentokrát," vyzývá ADRA k pomoci.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz