Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnská cihla už počtvrté pomůže lidem s mentálním postižením a autismem

22. 9. 2004 - BRNO [Econnect]

- Dobrovolnice na Kobližné ulici prodávají za symbolických 100 korun cihly, které pomohou vybudování chráněného bydlení -
- Dobrovolnice na Kobližné ulici prodávají za symbolických 100 korun cihly, které pomohou vybudování chráněného bydlení -

Vytvoření a zlepšení podmínek pro poskytování služeb klientům chráněného bydlení: takový je cíl už čtvrtého ročníku charitativní veřejné sbírky Brněnská cihla, kterou od roku 2000 s jednoroční loňskou přestávkou pořádá Oblastní charita Brno, Chráněné bydlení sv. Michaela. Až do 26. září mohou Brňané i návštěvníci města přispět dobrovolníkům v ulicích, kteří za symbolickou stokorunu nabízejí cihly. Ty pak budou použity ke stavbě chráněného bydlení.

Dosavadní výtěžky putovaly na vybudování chráněného bydlení pro mentálně postižené a autisty. "Přidej cihlu k cihle, postav třeba dům" – letošní motto napovídá, že i letos cihly pomohou těm, kdo to potřebují. Cihly na devíti stanovištích v Brně nabízí přes sto dobrovolníků, převážně studentů z brněnských škol, zapojili se ale také divadelníci z Husy na provázku.

"Cihly si mohou dárci odnést domů, popřípadě cihlu podepsat a nechat ji na stanovišti, tyto cihly budou použity ke konkrétním stavebním účelům. Z takto podepsaných cihel z minulých ročníků sbírky je již postavena zeď v chráněném bydlení ve vile na Žabovřeské ulici a v domě na Gorkého ulici," vysvětluje Michaela Cyprová z pořádající Oblastní charity Brno. "Po dobu sbírky budou probíhat doprovodné akce a účast přislíbily osobnosti veřejného a kulturního života," dodává.

Svou cihlu si může každý koupit a podepsat na devíti místech: na "čáře" – tedy na křižovatce České a Joštovy, u Obchodní galerie na Orlí, v Globusu v Ivanovicích u Brna, dalšími stanovišti jsou pak Futurum na Vídeňské, Mendlovo náměstí, obchodní dům Vichr na Kobližné, Velký Špalíček, Shopping Park a centrum Olympia. "Lidé jsou většinou přívětiví. Snad jen jednou se stalo, že když jsme řekly, že se jedná o sbírku pro hendikepované, paní se otočila a odešla. Ale to byla výjimka, lidé jsou jinak milí," říká dobrovolnice Tereza, která společně se spolužačkou Evou nabízela benefiční cihly na Kobližné. "Dary jsou různé, lidé dávají třeba i několik set korun," dodává.

Organizátoři doufají, že sbírka bude podobně úspěšná jako v předchozích letech. Zatím vybrané částky odhadují, protože jsou pokladničky zapečetěné, lidé ale na chráněné bydlení přispěli již řádově v desetitisících. "Za pondělí se vybralo odhadem pětatřicet tisíc korun, za včerejšek kolem třiceti sedmi tisíc korun," říká Michaela Cyprová. V pondělí se vybralo nejvíce na České a u Globusu, včera byly nejlepšími stanovišti Olympia a Shopping Park. "Byli bychom rádi, kdyby se jako každý rok vybralo kolem 250 tisíc korun," dodává Michaela Cyprová.

Chráněnému bydlení je možné pomoci i jinak než symbolickou koupí cihly. Pro sbírku je otevřen účet u Komerční banky v Brně s číslem 277490340287/0100. "Pomozte nám pomáhat vytvořit domov pro lidi s mentálním postižením a autismem," vyzývají organizátoři sbírky. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz