Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Divadlo bezdomovců uvede představení Faust na Petříně

14. 8. 2007 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

-foto-
-foto-
Faust na Petříně, tak se jmenuje představení, které mohou Pražané od středy 15. do neděle 19. srpna zhlédnout pod širým nebem přímo na Petříně. Inscenaci nastudovali členové divadla lidí bez domova Ježek a čížek společně s alternativním divadelním souborem Maják. Představení se opírá o působivý přírodní areál pražského Petřína.

"Právě tento prostor sám nás inspiroval k Faustovským motivům," uvedl Marek Střížovský, spolurežisér, spoluautor scénáře představení a představitel titulní role. Při psaní scénáře vycházeli tvůrci především z klasické pověsti o Faustovi, divákům však slibují zcela nové pojetí této legendy.

Divadlo Ježek a čížek pracuje s lidmi, kteří žijí trvale nebo po většinu roku na ulici, nemají vlastní domov a často ani střechu nad hlavou. Mezi nejčastější důvody bezdomovectví patří absence rodinného zázemí, krach mezilidských vztahů, závislosti, nemoc, ztráta zaměstnání a snížená schopnost sociální adaptace. Definice bezdomovce má proto čistě operativní charakter. Mezi své klienty sdružení Ježek a čížek počítá stejně lidi bez domova, jako ty, kteří mají velmi nejisté, přechodné či jinak nevhodné bydlení.

Potenciální klienty oslovuje sdružení v místech, kde se přirozeně shromažďují, tedy na nádražích, rušných ulicích a náměstích. Herci přivádějí své přátele a známé. Další přicházejí sami přilákáni letáčky, zprávami v médiích nebo po shlédnutí představení.

Svým klientům Ježek a čížek nabízí sociální, psychologické i právní poradenství, možnost telefonického vyřízení naléhavých záležitostí. Odkazuje je na příslušné sociální služby a kvalifikované pracovníky ve spřízněných organizacích. Své klienty-herce lidé z divadla navštěvují v nemocničním ošetření. Možné je také doprovázení na úřad, k lékaři, k soudu a podobně.

Divadlo mění stereotypy

Jako Divadlo Ježek a čížek mění stereotypy svých klientů, působí i na nejširší veřejnost, aby pozměnila svou stereotypní představu o bezdomovcích jako homogenní a obtížné skupině obyvatel. Pořádá semináře i workshopy pro odbornou i laickou veřejnost a vystupuje na širokém spektru akcí – na amatérských i profesionálních divadelní přehlídkách, letních festivalech, při pouličních veselicích, v programu stálých scén, při charitativních a jiných společenských akcích.

Ježek a čížek nabízí klientům divadlo ve dvojí podobě. Jednak v divadelní přípravce, jednak jako vážnější práce na inscenaci. Přípravka je otevřená všem zájemcům o dění v divadle, bez ohledu na to, jestli chtějí veřejně vystupovat.

Při práci na inscenaci se Ježek a čížek neliší od klasického amatérského či poloprofesionálního divadla. Hra se studuje a role obsazují běžným způsobem, přičemž se ovšem musí počítat s přirozenou fluktuací herců. Obsazení do role znamená pro klienta závazek a jeho splnění mu přináší uspokojení. Tato fáze práce s klienty směřuje vždy k veřejnému vystoupení. Jak herci Ježka a čížka shodně potvrzují, hraní na veřejnosti jim dodává sebevědomí a účinně mění jejich postavení ve společnosti.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

17. 8. 2007
BravomMMm
21. 8. 2007
DěkujemMarek Střížovský

Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz