Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tématem říjnové konference Forum 2000 bude svoboda a odpovědnost

14. 8. 2007 - Filip Šebek, Nadace Forum 2000

Ve dnech 7. až 9. října 2007 proběhne v Praze již tradičně pod záštitou Václava Havla jedenáctá výroční konference Fora 2000. Jejím hlavním tématem bude svoboda a odpovědnost. Různé stránky tohoto tématu budou diskutovány na čtyřech tematických panelech věnovaných svobodě a odpovědnosti v politice, mezinárodním právu, médiích a podnikání.

„Výroční konference Fora 2000 jsou pro mě jedinečné nejenom šíří svého záběru a rozmanitostí jejich účastníků, ale také velkým zájmem, které o ně projevuje zainteresovaná veřejnost jak z České republiky, tak i ze zahraničí. V Evropě vlastně ani neznám žádnou jinou podobnou konferenci, která by po dobu tří dnů bezplatně otevřela své dveře tak velkému počtu pozorovatelů. Zvláště mě těší zájem mladých lidí, kterých rok od roku přibývá,“ říká ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý a dodává: „Když v roce 2001 Václav Havel uzavíral pátou konferenci Fora 2000, tak mimo jiné podotkl: „ Forum nikdy nebylo a nikdy nebude institucí. Nemá žádné členy a nemůže přijímat žádná rozhodnutí. Je prostě jen prostorem pro diskuzi. Domnívám se, že právě v tomto spočívá jeho výhoda, jeho kvalita.“ Jsem si jistý, že jak díky výběru relevantních témat, tak díky skladbě účastníků, tuto kvalitu potvrdíme. Letos již po jedenácté.“
Mezi delegáty, kteří dosud potvrdili účast na konferenci, jsou hlavní zahraniční zpravodajka CNN Christianne Amanpour; bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová; ekonomický reformátor a bývalý guvernér polské centrální banky Leszek Balcerowicz; francouzský právník a filantrop Jean-Guillaume de Tocqueville; bulharský expremiér Philip Dimitrov; srílanský diplomat a bývalý kandidát na generálního tajemníka OSN Jayantha Dhanapala; bývalý prezident Chile Ricardo Lagos; francouzský filozof André Glucksmann; bývalý předseda vlády Slovenska Mikuláš Dzurinda; prezident International Crisis Group Gareth Evans; zástupce šéfredaktora renomovaného německého týdeníku WirtschaftsWoche Michael Inacker; bývalý prezident a výkonný ředitel Heidrick&Struggles Ronald E. Gerevas; ředitel Center for Studies on New Religions z Itálie Massimo Introvigne; generální ředitel globálního pivovarnického gigantu SABMiller Graham Mackay; bývalý ministerský předseda Nového Zélandu a bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Mike Moore; prezident stavební společnosti Bovis Lend Lease Frank Lampl; spisovatel a diplomat ze Singapuru Kishore Mahbubani; šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik; francouzský politolog Jacques Rupnik; kubánský disident Oswaldo Payá Sardiñas; vůdčí osobnost zimbabwské opozice Trudy Stevenson; americký výzkumník Aaron T. Wolf; kazašský opoziční vůdce Galymžan Žakijanov či předseda Arab American Institute v USA James Zogby.

Konference potrvá tři dny. Zahajovací ceremoniál se uskuteční v neděli 7. října večer v prostorách Pražské křižovatky (odsvěcený kostel sv. Anny na Starém Městě). Pracovní část se na druhý den přesune do Paláce Žofín, kde bude probíhat formou plenárního zasedání rozděleného do čtyř panelů.

První panel bude věnován tématu svobody a odpovědnosti v politice. Otázku politické odpovědnosti nelze vnímat jinak než v souvislosti se samotnými politiky, kteří mají pravomoc ovlivňovat každodenní život mnoha jiných lidí. Měli by mít proto politici vyšší morální standardy než obyčejní občané? Je správné očekávat od politiků způsob chování, který často nepožadujeme ani od nás samotných? V jaké míře je vlastně odpovědnost nejen politiků zakořeněna v hodnotovém žebříčku? A jaký hodnotový žebříček, na němž by se mohli shodnout příslušníci různých kultur, by mohl garantovat skutečnou politickou odpovědnost?

V druhém panelu Svoboda a odpovědnost v mezinárodním právu se budou účastníci zamýšlet nad problematikou dodržování lidských práv či existencí mezinárodních soudních tribunálů zabývajících se zločiny proti lidskosti. Stranou nezůstane ani role mezinárodního práva v současné válce proti terorismu.

Velmi zajímavé tematické okruhy nabízí třetí panel Svoboda a odpovědnost v médiích. Co máme na mysli, když říkáme, že média musí být svobodná, pluralitní a nezávislá, ale zároveň sociálně odpovědná? Víme, že svobodná a nezávislá média nemají v nedemokratických zemích mnoho šancí přežít, ale nesnaží se je kontrolovat a ovlivňovat také politici v zemích demokratických? Nejsou dokonce i zpravodajské pořady veřejnoprávních médií terčem pravidelných politických a ekonomických tlaků? Proč mají v posledních letech média stále větší tendenci k bulvarizaci a senzacechtivosti, když víme, že např. v případě zpráv o teroristických útocích je tento postup pro společnost kontraproduktivní?

Čtvrtý panel Svoboda a odpovědnost v podnikání se zaměří na otázku společenské odpovědnosti velkých firem. Je vhodnější tuto odpovědnost zakotvit v zákoně nebo by měla fungovat na dobrovolné bázi? Jaký je rozdíl v naplňování této odpovědnosti u společností v USA a Evropě? Kdo nakonec rozhoduje o tom, jestli v konkrétních případech převáží zájmy obchodní či ochrany lidských práv? Účastníci toho panelu se budou také zabývat otázkami, zda a jak mohou velké firmy přispět k vytvoření multikulturně rozmanité společnosti či zda by měly investovat do životního prostředí

V úterý 9. října se bude na Žofíně konat diskuze mezi významnými filozofy a představiteli různých náboženství v rámci každoročního projektu Fora 2000 Mezináboženský dialog. Téma kulatého stolu je Svoboda a odpovědnost z mezináboženského pohledu. Účastníci se budou také zabývat proměnami vztahu mezi „náboženským“ a „světským“ ve veřejné sféře dnešního světa. Nehrozí „kulturní válka“ mezi náboženským radikalismem a radikalismem sekulárním? Jak se v posledních letech proměňuje vztah mezi náboženstvím a politikou? Na co bychom měli být v budoucnu připraveni? Po skončení diskuse bude v kostele sv. Salvátora následovat mezináboženská meditace.
V průběhu konference bude současně probíhat řada doprovodných akcí – kulaté stoly, semináře, workshopy a výstavy. Mezi nimi i kulaté stoly s tématy: Mládež a radikalizace menšin v globálních městech a Ochrana vodních zdrojů na Středním východě – politika a alternativy financování.

Vstup na konferenci je po akreditaci otevřen pro veřejnost a zdarma. Zájemci se mohou akreditovat na secretariat@forum2000.cz a na www.forum2000.cz naleznou podrobnější informace.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz