Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zajímavou prázdninovou akcí je Slámování v Červené Řečici

14. 8. 2007 - ČERVENÁ ŘEČICE [Econnect]

Populární prázdninové Slámování v Červené Řečici se letos koná již po jedenácté. Oblíbený letní festival pro všechny generace proběhne ve dnech 17. – 19. srpna v atraktivním prostředí místního zámeckého areálu. Akce využívá výtvarné kreativy a prostých přírodních materiálů, aby oživila život v obci. Tradičními pořadateli festivalu jsou Spolek na záchranu památek červenořečických a občanské sdružení Švagr. Pohodový prázdninový festival

Zakladatelem Slámování a hlavním organizátorem v jedné osobě je Jiří Jedlička. „Byl to můj nápad, když jsem studoval na VŠ uměleckoprůmyslové design. Chtěl jsem zkusit sochařinu s materiálem, který je pro vesnici typický, zároveň udělat workshop nebo festival, který by nějak oživil život v obci. Po revoluci nastal odliv mladých lidí do měst. Chtěl jsem dokázal, že dobré věci se dají realizovat i na vesnici,“ uvádí Jiří Jedlička. Osobně se dle svých slov považuje za vesnického člověka a patriota, jeho aktivity to jen potvrzují.

Původně přitom mělo jít o akci určenou převážně výtvarníkům, studentům uměleckých škol, nakonec však šel festival jinou cestou. Je otevřen všem zájemcům, kteří si chtějí vyzkoušet vlastnoruční zhotovení nějakého předmětu ze slámy. I z ní totiž mohou vznikat nejrůznější zajímavé věci. Například zvířata, dopravní prostředky, různé ozdoby či předměty denní potřeby. Záleží jen na umu a fantazii tvůrců.

Stačí jen sláma, drát a provázek

Slámování hojně navštěvují i celé rodiny, často s malými dětmi. Určena je však všem generacím bez rozdílu. Zejména těm, kdo chtějí vyzkoušet práci se slámou. K výrobě je potřeba drát, sláma a provázek – tento materiál bývá k dispozici zdarma.

„Zakládáme si na tom, že Slámování je free akce skutečně pro každého. Jde přitom zároveň o aktivní formu zábavy a nikoliv, že se jen zaplatí, sedí a dívá co předvádějí jiní. Takovýchto festivalů mnoho není. Slámovali zde už zájemci ze všech koutů Čech, Moravy a Slovenska. Také ale i z Kanady, Běloruska, Jižní Koreje, Japonska, Itálie, Belgie, Holandska či Maroka,“ dodává Jiří Jedlička.

Během akce samozřejmě každý rok vznikají velmi zajímavé exponáty. Program Slámování doplňují i kulturní bloky jako jsou koncerty, kinematograf či divadelní představení. Na zajištění představení se podílí okolo 40 dobrovolníků. V tomto směru je velmi aktivní občanské sdružení Švagr. Všichni navíc pracují zdarma a ve svém volném čase. Především díky nim se festival vždy vydařil a účastníci odjíždějí z Červené Řečice v drtivé většině spokojeni ze smysluplně stráveného času během svých prázdnin či dovolené. Více informací na www.slamovani.cz a www.svagr.net.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz